На таксито е залепена тарифа – дневна по 0,79 лв. на километър, но клиентът плаща по 5 лв. В България сме свикнали, но съвсем не е така за германските туристи у нас.

Измамите на шофьорите на таксита във Варна разкрива днес в. “Билд” под огромно заглавие: “Триковете на таксиджиите на Златни пясъци”. Поради много оплаквания на немски туристи от изданието са изпратили във Варна свой инспектор. Кристиан Фос (40 г.) е взел присърце задачата – да помага на измамени немски туристи в защита на правата им. Разбира се, не е сам, има си екип.

Фос първо е решил сам да провери сигнали за таксиджии обирджии.

“Почивката започва още при пристигането на летището? Добре би било да е така, но вгорчаването във Варна започва точно от аеропорта”, констатира инспекторът на “Билд”.

Той наема такси на летището във Варна. На стъклото е залепена тарифа – по 0,79 лв. на км, ерго около 40 евроцента. Шофьорът е около 50-годишен със златна гривна, таксито – мерцедес.

“Возя на официалната тарифа, никакви трикове”, врича се таксиметровият шофьор.

Разстоянието от летището до хотела на “Златни пясъци” е 24,36 км.

При пристигането таксиметровият апарат е отчел 120 лв. или 61 евро (по официалния обменен курс). За разстоянието това ще рече 2,50 евро на км! Запитан защо тарифата е толкова висока, шофьорът подава касова бележка с думите: “Оплачете се в централата!” И отпрашва.

Следва втори тест. Шофьорът на таксито е в началото на 60-те, носи слънчеви очила и кара лада. Фос му казва до кой хотел желае да бъде откаран. “А, близичко е, само на 5 км”, казва таксиджията. Само че пътуването няма край. Явно, за да се навъртят километри. Попитан защо обикаля, шофьорът отговаря, че се е объркал. Накрая километрите на са 5, а цели 24,34. Цената е 77 лв. или 39 евро, което прави по 1,60 евро на км, далеч над официалната тарифа. Шофьорът пише фактура на ръка и изрича: “Сори!”

Третото тест пътуване с такси е по заявка от хотелска рецепция. Шофьорът е на около 60 години и твърди, че по рождение е руснак, кара крайслер. Шофира умело. Колата заковава пред желания от клиента Фос хотел. На брояча той вижда сумата от 23 лв. (11,76 евро) за изминати 26,45 км. “Този път, изглежда, всичко е ок”, мисли си немският инспектор. Да, ама не! Таксиджията натиска някакъв бутон и цената скача от 23 на 49 лева, т.е. 25 евро или по 0,96 евроцента на км.

Фос поглежда подадената му касова бележка и вижда, че изминатото разстояние съвсем не е посоченото от брояча 26,45 км, а според разпечатката 57 км.

“Билд” публикува мейл адреса на своя инспектор Кристиан Фос, към когото измамени немски туристи могат да се обръщат.

Въздържаме се да го посочим от опасения, че гневни българи биха го затрупали, ако не с хули, то с лавина от информация, което не е целта на “Билд”.

Това е най-четеният вестник в Германия с продаван дневен тираж от 2,1 милиона екземпляра, през уикенда – двойно по-висок. Според статистиката обаче се чете всеки ден от 12,31 милиона души. Не само защото един вестник се следи от цялото семейство, а и почти няма фирма и офис, които да не са се абонирали за “Билд”.

Тъжното е, че с днешната си публикация милиони германци са наясно какви ги вършат таксиджиите у нас. Това разколебава потенциални туристи да поемат към България. Немецът винаги си плаща сметките, но излъжат ли го, за него това е обида, която не забравя.