Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

На таксито е залепена тарифа – дневна по 0,79 лв. на километър, но клиентът плаща по 5 лв. В България сме свикнали, но съвсем не е така за германските туристи у нас.

Измамите на шофьорите на таксита във Варна разкрива днес в. “Билд” под огромно заглавие: “Триковете на таксиджиите на Златни пясъци”. Поради много оплаквания на немски туристи от изданието са изпратили във Варна свой инспектор. Кристиан Фос (40 г.) е взел присърце задачата – да помага на измамени немски туристи в защита на правата им. Разбира се, не е сам, има си екип.

Фос първо е решил сам да провери сигнали за таксиджии обирджии.

“Почивката започва още при пристигането на летището? Добре би било да е така, но вгорчаването във Варна започва точно от аеропорта”, констатира инспекторът на “Билд”.

Той наема такси на летището във Варна. На стъклото е залепена тарифа – по 0,79 лв. на км, ерго около 40 евроцента. Шофьорът е около 50-годишен със златна гривна, таксито – мерцедес.

“Возя на официалната тарифа, никакви трикове”, врича се таксиметровият шофьор.

Разстоянието от летището до хотела на “Златни пясъци” е 24,36 км.

При пристигането таксиметровият апарат е отчел 120 лв. или 61 евро (по официалния обменен курс). За разстоянието това ще рече 2,50 евро на км! Запитан защо тарифата е толкова висока, шофьорът подава касова бележка с думите: “Оплачете се в централата!” И отпрашва.

Следва втори тест. Шофьорът на таксито е в началото на 60-те, носи слънчеви очила и кара лада. Фос му казва до кой хотел желае да бъде откаран. “А, близичко е, само на 5 км”, казва таксиджията. Само че пътуването няма край. Явно, за да се навъртят километри. Попитан защо обикаля, шофьорът отговаря, че се е объркал. Накрая километрите на са 5, а цели 24,34. Цената е 77 лв. или 39 евро, което прави по 1,60 евро на км, далеч над официалната тарифа. Шофьорът пише фактура на ръка и изрича: “Сори!”

Третото тест пътуване с такси е по заявка от хотелска рецепция. Шофьорът е на около 60 години и твърди, че по рождение е руснак, кара крайслер. Шофира умело. Колата заковава пред желания от клиента Фос хотел. На брояча той вижда сумата от 23 лв. (11,76 евро) за изминати 26,45 км. “Този път, изглежда, всичко е ок”, мисли си немският инспектор. Да, ама не! Таксиджията натиска някакъв бутон и цената скача от 23 на 49 лева, т.е. 25 евро или по 0,96 евроцента на км.

Фос поглежда подадената му касова бележка и вижда, че изминатото разстояние съвсем не е посоченото от брояча 26,45 км, а според разпечатката 57 км.

“Билд” публикува мейл адреса на своя инспектор Кристиан Фос, към когото измамени немски туристи могат да се обръщат.

Въздържаме се да го посочим от опасения, че гневни българи биха го затрупали, ако не с хули, то с лавина от информация, което не е целта на “Билд”.

Това е най-четеният вестник в Германия с продаван дневен тираж от 2,1 милиона екземпляра, през уикенда – двойно по-висок. Според статистиката обаче се чете всеки ден от 12,31 милиона души. Не само защото един вестник се следи от цялото семейство, а и почти няма фирма и офис, които да не са се абонирали за “Билд”.

Тъжното е, че с днешната си публикация милиони германци са наясно какви ги вършат таксиджиите у нас. Това разколебава потенциални туристи да поемат към България. Немецът винаги си плаща сметките, но излъжат ли го, за него това е обида, която не забравя.

Ключови думи

Коментари

тука е така

Тука е така,Булгаристан.Всичко е възможно,възможно БСП да не желае реформиране на с-мата,възжно е руси дребни човечета да се продават на Русия,възможно е Магнолия да работят с агенти на съседна държава в името на някакви си техни измислени "ценни"цели!!!Уелкъм ту Булгаристан!

Максим Караджов

Разкритията на "Господари на ефира" за същите измами на тексиджии, но на летище София, не предизвикаха особено раздвижване в контролния орган - ДАИ. Набързо взеха лиценза на фирмата "ОК стилтранс", а шефът й Янков даже безсрамно обвини репортерите на "Господарите", че съсипват бизнеса му. И в главата му не минава и мисъл, че с измамите си той съсипва бизнеса на десетки хиляди българи, ангажирани в туристическата ни индустрия. Защото таксиджиите-измамници прогонват чужденците. Сега инспекторите от ДАИ-Варна ще се разтърчат, но каква полза...

Радев

Мошениците-бакшиши са единия голям проблем по курортите. Другият са ментетата - чейндж-бюра, които въпреки закона продължават нагло да обменят 1 евро за 1.59 лв., вместо 1.95 лв. и да мамят с фалшиви валутни курсове пред входа на бюрото. Таблото с реалния курс /пак повтарям - незаконен, тъй като по наредба отклонението в маржа не може да е повече от 10%/ са добре скрити зад вратата, най-често подпряна със столче, така че на клиента да е трудно да я отмести, за да успее види истинската котировка. Никога не обменяйте пари от бюра на крайбрежната алея в Златни пясъци - 90% от тях са ментета. Ако случайно попаднете там си отваряйте очите на четири и преди да подпишете бордерото вижте внимателно каква сума е написана на него. Искайте калкулатор ако не можете да я сметнете наум.При вече подписано бордеро, става много трудно сделката да се развали. Започват скандали, крясъци, почти винаги бюрото се "охранява" от мускулест тип и е твърде вероятно да си навлечете неприятности. Най-добре е още преди сделката да попитате за еди-колко си Евро /долара/ колко лева ще получа?

Да, Караджов!

Браво на Максим Караджов! Точно затова става дума – тези бакшиши прогонват туристите от България. Янков пък се жалвал, че журналистите съсипали бизнеса му. А не си ли задава въпроса, че такива като него съсипват туризма у нас? Немецът, а и не само той, като прочете за таксиджиите, неизменно ще се запита как ли пък е по ресторантите и хотелите и никога няма да стъпи в БГ. В ресторантите и хотелите такива золуми няма, но за един чужденец е ясно – това е манталитетът в тази държава, стойде далеч от нея!

franko1880

Аз работя в ДАЙ и при нас няма постъпила такава информация. Ние правим редовно проверки и досега не сме констатирали никакви нарушения. Статията най-вероятно има за цел да дискредитира правителството и Цв.ЦВ. в частност и е писана от БСП. Айде със здраве, че със моята скромна заплата на инспектор мога да си позволя да заведа децата на почивка само в Дубай!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.