Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Турската военна авиация за първи път нанесе удар по позиции на групировката "Ислямска държава" (ИД) в Сирия, съобщава Ройтерс, позовавайки се на представител на правителство в Анкара. Цели на турските ВВС са станали четири обекта на ИД. Изтребителите са нанесли ударите от турското въздушно пространство.

В четвъртък в Анкара се проведе спешно заседание по национална сигурност, председателствано от министър-председателя Ахмет Давутоглу. Срещата бе свикана във връзка с бързо влошаващата се ситуация в страната след терористичната атака в Суруч и сблъсъците на турската армия терористите от „Ислямска държава” на границата със Сирия.

Терористичната групировка "Ислямска държава" днес е една от най-големите заплахи за глобалната сигурност. За три години терористите успяха да завземат големи райони в Ирак и Сирия. Освен това те се опитват да разпространят влиянието си в страните от Северна Африка, по-специално Либия. Според различни оценки, територията, контролирана от ИД достига 90 000 кв. км. Терористите обявиха създаването на т.нар. "халифат" със свои собствени закони и власт. Данните за броя на екстремистки организации също варират - от 50 до 200 хиляди бойци, припомня БГНЕС.

Вчера бе съобщено, че Турция ще предостави военновъздушната база „Инджирлик“ на САЩ за удари срещу джихадистите от ИД. В замяна на това САЩ ще се отнесат благосклонно към евентуално обособяване на зона на сигурност и към други мерки на Турция при положение, че се появи опасност за националната ѝ сигурност в т.нар. червени точки край границата със Сирия.

Ключови думи

Коментари

Кабакчиев враг на народа № 1

Добро развитие за момента в тежката ситуация.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.