Турската военна авиация за първи път нанесе удар по позиции на групировката "Ислямска държава" (ИД) в Сирия, съобщава Ройтерс, позовавайки се на представител на правителство в Анкара. Цели на турските ВВС са станали четири обекта на ИД. Изтребителите са нанесли ударите от турското въздушно пространство.

В четвъртък в Анкара се проведе спешно заседание по национална сигурност, председателствано от министър-председателя Ахмет Давутоглу. Срещата бе свикана във връзка с бързо влошаващата се ситуация в страната след терористичната атака в Суруч и сблъсъците на турската армия терористите от „Ислямска държава” на границата със Сирия.

Терористичната групировка "Ислямска държава" днес е една от най-големите заплахи за глобалната сигурност. За три години терористите успяха да завземат големи райони в Ирак и Сирия. Освен това те се опитват да разпространят влиянието си в страните от Северна Африка, по-специално Либия. Според различни оценки, територията, контролирана от ИД достига 90 000 кв. км. Терористите обявиха създаването на т.нар. "халифат" със свои собствени закони и власт. Данните за броя на екстремистки организации също варират - от 50 до 200 хиляди бойци, припомня БГНЕС.

Вчера бе съобщено, че Турция ще предостави военновъздушната база „Инджирлик“ на САЩ за удари срещу джихадистите от ИД. В замяна на това САЩ ще се отнесат благосклонно към евентуално обособяване на зона на сигурност и към други мерки на Турция при положение, че се появи опасност за националната ѝ сигурност в т.нар. червени точки край границата със Сирия.