Покрай споровете обезсмисля ли се проектът за изменения в Конституцията с новите предложения на ДПС, от Движението внесоха в Народното събрание изменения в друг закон, с които се обезсмисля преференцията на местния вот.

Три месеца преди изборите за кметове и общински съветници ДПС предлага ремонт на Изборния кодекс (ИК). С текстовете се предлага да отпадне въведената преференция от 7 на сто от общинската избирателна квота. Сега преференциите за отделните кандидати са валидни, ако броят на получените гласове за даден кандидат е минимум 7% от общинската избирателна квота, т.е. от минимално изискуемият брой гласове за избирането на един общински съветник.

"Ако даден кандидат претендира за заемането на съветническо място в бъдещия Общински съвет от листата на определена
политическа сила чрез преференциален вот, то тогава той би следвало да получи поне толкова преференции, колкото струва това съветническо място, т.е. колкото е общинската избирателна квота", предлагат от Движението и се мотивират: 

"В огромния брой от случаите тази разпоредба може да доведе до това даден кандидат за общински съветник от листата на определена политическа сила да се окаже избран само благодарение на преференциите на минимален брой избиратели (между 20 и 70 души!!!). По този начин съществува реалният риск даден кандидат да се окаже избран с преференциалните гласове на своето семейство, рода, подчинени или приятели."

От ДПС не се ограничават само с това предложение. С преходните и заключителни разпоредби на ИК те предлагат изменения и в закона за административно-териториалното устройство, според които изменения "коригират" "прекалено снижения
праг за образуване на кметство". Сега той е от 100 души, а партията на Лютви Местан предлага да стане 350 души. Мотивът - "ако не се коригира сегашният нисък праг от 100 души, в много населени места ще трябва да се насрочат избори за кмет на кметство, без там да живеят и половината от този брой избиратели."

Движението е внесло и друг проект за изменения в Изборния кодекс, състоящ се само от една поправка - на прословутата тема за агитацията на език, различен от българския. За да се избегне спорът около това, че Конституцията го забранява, ДПС настоява при такъв тип агитация, да се осигурява превод на български.

Би бил любопитно ако ГЕРБ склони да отвори Изборния кодекс преди вота, предвид многобройните "клетви", че това няма да се прави, както препоръчва и Венецианската комисия.