"Изборът на омбудсман винаги е политически, защото по закон само депутати и парламентарни групи могат да излъчват кандидати. Щом народните представители предлагат, възможно е да има и политически оттенък", коментира пред БНТ настоящият омбудсман Константин Пенчев, който ще се бори за втори мандат на поста заедно с депутатката от БСП Мая Манолова.

Утре Пенчев и Манолова ще бъдат изслушани в парламентарната правна комисия, а вероятно в сряда или четвъртък другата седмица парламентът ще избере един от двамата за поста.

Пенчев не вижда нищо странно в това, че Манолова беше подкрепена в публичното пространство от шефа на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) и правосъдния министър Христо Иванов.

"Искам само да подчертая, че Мая Манолова получи подкрепи от Данаил Кирилов и Христо Иванов, още преди да бъде издигната моята кандидатура. Смея да твърдя, че тези хора биха подкрепили и нея", смята той.

"При положение, че законът предвижда да имам втори мандат, не смятам, че съм се провалил, имам сили да продължа и да се боря за втори мандат. Успях да спечеля доверието на хората, което е най-важното и най-трудното. В момента има връзка на доверие между хората и омбудсмана в мое лице, отношение на авторитет между хората и институцията. Така че ако получа и втори мандат, не бих губил време да установявам доверието", посочва Пенчев.

Той припомни, че по време на неговия мандат институцията е сезирала Конституционния съд, като сред сериозните постижения са отпадането на необжалваемите глоби, както и изчисляването на такса смет на база на данъчната оценка на имотите. Но Пенчев уточни, че за последното още не е приета съответната наредба.

"Омбудсменът беше единствената институция, която не беше замеряна с домати по време на протестите", припомни Пенчев.