Съвместна операция на МВР и НАП е предотвратила ДДС злоупотреба с 1400 тона захар, съобщиха на съвместна пресконференция главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорите на НАП Бойко Атанасов и Агенция „Митници“ Павел Тонев.

13 фирми, декларирали покупките на захарта от Гърция са собственост на социално слаби българи, чиито лични данни са използвани за създаване на схема за източване на ДДС, съобщи изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов.

Подготвяна е или продажба на захарта „на черно“ без документи на вътрешния пазар, или противозаконно ползване на данъчен кредит от други фирми по веригата.

В понеделник е установена и рискова доставка на близо 100 тона пилешко месо от Гърция. На получателя на доставката е наложено обезпечение, като от него се очаква да внесе 30% от пазарната цена на стоката до края на работния ден днес. Неплащането на гаранцията ще доведе до конфискуване на месото в полза на държавата, добави шефът на НАП. Атанасов съобщи още, че преценката за това коя доставка и кое дружество е рисково се прави от компютърна система, като субективният елемент е изключен.

Атанасов предупреди фирмите, търгуващи с рискови стоки, които целенасочено избягват плащането на дължимите данъци, че това е не само административно нарушение, но и престъпление, за което въпросът не е дали, а кога ще бъде установено и наказано.

Директорът на НАП съобщи, че преходът от единна сметка към 4 такива след решението на Конституционния съд е станало в рекордно кратък срок от 3 седмици и към момента плащането на данъци и осигурителни вноски е безпроблемно.

Един тон наркотици са задържани от началото на годината досега във вътрешността на страната от агенция "Митници" и МВР, съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.