Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Не само България има своята царско-паметникова драма - и Москва през последните месеци ври и кипи от дискусии за новия паметник на киевския княз Владимир Велики, чието място в руската столица още не е избрано. 

Разбира се, както мащабите на Русия са десетки пъти по-големи от тези на България, така е и с новия паметник. Древният цар, покръстил Киевска Рус, чийто хиляден рожден ден ще се празнува на 4-ти ноември (за когато е насрочено и откриването на паметника), е доста по-висок от нашия Самуил - цели 25 метра, а понеже е от бронз, тежи и над 330 тона. Проектът е на цена 150 млн. рубли, или 2,5 милиона евро. Има кръст и меч, само очите му не светят...

Но приликите са дотук. "Братушките" имат много по-сериозна драма, започнала месеци преди да е готов целият паметник. 

Малко политика и...

Владимир Велики не е бил руски цар, а киевски княз. Просто Русия и Москва не са съществували, когато той е живял. В момента покръстителят на Киевска Рус е включен в политиката да се демонстрира древната връзка между Украйна и Русия. А това, че е православен светец, е само бонус в държава, която упорито пропагандира православието като национална религия.

Дебатите също напомниха на нашите - тези, които са против паметника, се оказа, че си мразят родината и историята, а тези, които го подкрепят, се оказаха крайни националисти...

Напрежението се покачи, когато първоначалният план паметникът да се постави върху наблюдателната площадка в парка на Воробьовите възвишения до брега на Москва река се провали. Причината - там просто има опасност 330-те тона бронз да се свлекат по склона като шейна.

Затова сега стои тежък избор - дали да бъде поставен на Боровицкия площад, в историческия район Зарядие, или на Лубянския площад.

В сайта на Руското военно-историческо общесто вече има анкета. И, учудващо, с 40% води Лубянка, точно срещу днешните офиси на ФСБ, някогашни на КГБ, където е работил един друг Владимир...

Ключови думи

Коментари

И очите му ще светят, знам, знам...

СМЕРТЬ ПУТЛЕРА! СЛАВА УКРАИНЕ!

СМЕРТЬ МОНГОЛОИДНОЙ АЗИАТСКОЙ ОРДЫ! СЛАВА УКРАИНЕ! РУСЬ ЕТО УКРАИНА. МОСКОВИЯ ЕТО НЕ РУСЬ. МИХАИЛ ВЕЛЛЕР: "МОСКВА ЕТО УЛУС ОРДЫ, А НЕ РУСЬ"

о, Кръстев...

Пиши за Тиквата и за Плевнята. Не се коси за княз Владимир Велики, а още по-малко за Правителя Владимир Путин. (Нещястието на българите е именно в тесногърдието, в злобата, завистта и липсата на толерантност и визия за бъдещето). Гледай да не те изненада някой еврогеец изотзад!!!

В този сайт онова нещо, което се води президент, не представлява интерес, защото не е предмет на пропаганда и агитация. Нищо, че то сложи вече и Буш младши в джоба си. А на теб сега ще ти дръпнат една лекция за доброто, злото, толерантността, любовта към руската култура, непримиримостта към класовия враг и верността към прогресивната световна общност -:)

b.krustev

Няма да повярвате, но мога да пиша и за повече от една тема. А ако някой завижда на руснаците за тази грандомания, тъжно...

zakkwylde

По онова време на мястото на Москва и Петербург са се ширели блата, бобри и олени. Къде са тръгнали руснаците с тия къси азиатски чурки!

Значи хората доста са се потрудили да ги облагородят...

zakkwylde

Слава Україні! Героям слава! Fuck Russians!

zakkwylde

Защо мужиците след паганизма са избрали православието, а не исляма? Познахте, заради алкохола и свинското. В хрониките се пазят думите на въпросния Владимир "Руси есть веселие пити не можем без того быти.." Кратко, точно и ясно описание на алкашите.

b.krustev

На мен това ми изглежда като много солиден аргумент :).

Много важна новина, нема що...

25 метра!!! Ами за егото на Владимир II - Лилипутин някой помисли ли?! :Р

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.