Днес започват полуфиналните плейофи на държавното първенство по волейбол за мъже. Близо седем месеца след началото на сезона, България ще има своя волейболен шампион. До тази най-интригуваща фаза на надпреварата се домогнаха четири отбора - "Левси Бол", "ЦСКА", КВК Габрово и "Марек Юнион-Ивкони".

Случайно или не, заключителният етап на волейболното ни първенство старира на 1 април. Сякаш от самата федерация искат да подскажат, че целият шампионат се изигра ей така... на майтап. Суперлигата ни трябваше да стартира с 10 отбора, в последния момент и без адекватни аргументи изведнъж отборите станаха 12, което до голяма степен обезмисли плейаутите от миналата година. В последните месеци пък от управата на Българската Федерация Волейбол (БФВ) решиха, че сезонът трябва да бъде съкратен и започнаха да се играят ударно по две срещи на седмица. Волейболистите се превърнаха в истински пътешественици, тъй като пътуваха по хиляди километри допълнително всяка седмица. Разбира се, всичко това стана за сметка на качеството на клубния волейбол.

Към цялата тази картинка като добавим и неизплатените заплати на състезателите и ежегодните лъжливи обещания за нови зали, все по-логично изглежда, финалната сага на първенство да започне в деня на лъжата, хумора и шегата - 1 април.

Дотук с първопарилските закачки. Нека видим какво ни очаква в полуфиналните плейофи на Суперлигата. Първият двубой ще бъде между отборите на "Марек Юнион-Ивкони" и ЦСКА  и ще започне днес от 17,30 ч в дупнишката зала "Спортна". Фаворитът в тази среща без съмнение са миналогодишните шампиони от Дупница. Този сезон момчетата на Найден Найденов изненадващо изпуснаха Купата на България и сега ще концентрират всичките си сили, за да спечелят златото в Суперлигата. Възпитаниците на Сашо Попов в никакъв случай не са за подценяване, но прогнозата е за чиста победа с 3:0 или 3:1 за домакините от Дупница.

Вторият полуфинал ще противопостави един срещу друг отборите на КВК Габрово и "Левски Бол". Тук силите до голяма степен са изравнени и ни очаква сериозна интрига. Две са причините, които определят Габрово като лек фаворит пред "сините". Първата е факторът домакинство - днес е празникът на Габрово и по всяка вероятност зала "Орловец" ще бъде изпълнена до краен предел. Окрилени от подкрепата на своите фенове, момчетата на Любо Герасимов ще търсят победа на всяка цена. Втората причина, която накланя везните в полза на Габрово, е контузията на Александър Симеонов. Опитният играч на "Левски Бол" изкълчи глезен в четвъртфиналния двубой срещу "Добруджа 07" и не е ясно дали ще бъде напълно възстановен за днешната среща. Най-логичната прогноза за изхода от този полуфинал е трудна победа с 3:2 или 3:1 за домакините от Габрово.