Пиша със съзнанието, че мнозинството читатели няма да се съгласят с аргументите ми в полза на решение, което е във висша степен непопулярно и против естествените инстинкти на по-голяма част от населението. Защото да се убеждава средностатистическия българин в ползата на съучастие в подкрепа на европейско усилие да се спаси Гърция, особено когато самите действия на лидерите на Еврозоната изглеждат хаотични, е най-малко странно.

Това, което ме притеснява е не съгласието за съгарантиране на мостовото финансиране, а липсата на стратегическа визия и подход за реформа в Еврозоната и за последствията за бъдещето на Европейския съюз. Специалното третиране на Гърция е опасно, защото хората на върха на ЕЦБ и ЕС съзнават, че това не може да бъде приложено към другите по-големи държави. Разломите в съюза са изключително опасни.

Но да се върнем към нашите дилеми.

Ако се стигне до референдум у нас, вероятно над 90 процента от българите ще гласуват против. И ще бъдат прави. Но дали най-доброто политическо действие е простото "ОХИ".
На пръв поглед, няма нищо по абсурдно от това да се наливат пари, защото гаранциите са ефективни пари, в бездънна яма.
Но призовавам читателите да мислят дългосрочно и стратегически.
Гърция е наш съсед и каквито и да са прегрешенията на управляващите там, болката на обикновения грък е реална и осезаема. Не гледайте, че той е по-богат - гледайте болката му и нерадостните перспективи да загуби значителна част от благосъстоянието си.

Велика Британия може да си позволи да остани встрани, защото е надалеч и си има своите сметки за уреждане с големите в Евросъюза. Ние сме съседи и в рамките на скромните си възможности би трябвало да се притечем на помощ. Това ще бъде линията, която трябва да преминем в съзнанието си между националния егоизъм или балканския тип политика и европейската солидарност.

Съзнавам, че за много читатели това е абстрактна логика, но си представете колкото пъти в историята на нашия регион страните и народите са търсили решения, които ползват единия и нанасят вреда на другия.

Мнението на Илиян Василен е от блога му. Подзаглавието е на Клуб Z.