Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

От 1 април цената на руския газ за Украйна се повишава от $ 268,50 на  $ 385,50 за 1000 куб. м, е съобщил пред журналисти шефът на "Газпром" Алексей Милер, предаде ИТАР-ТАСС. Увеличението е с около 44%, но е по-малко от прогнозираното от анализатори.

 

В съответствие с действащите договори на доставка на газ за второто тримесечие цената ще е $ 385,50. Декемврийската отстъпка вече няма да важи. Това е предопределено и следва от неизпълнението от страна на Украйна на погасяването на дълговете, свързани с доставка на газ през 2013 г. и  липсата на стопроцентово плащане на текущите доставки, казва Милер.

Според шефа на "Газпром" към момента дълговете на Украйна към Русия за газ възлизат на  $ 1,711 млрд.

 

"Газпром" протегна ръка на Украйна, смята анализаторът от Алфа банка Александър Корнилов. Според него по-рано се е предполагало, че цената на газа за Украйна може да достигне до $ 480 за 1000 куб. м, което ще доведе до трупане на нови дългове и евентуално страната ще изпадне в несъстоятелност.


Валерий Несторов от Sberbank CIB коментира, че цената от $ 385,5 на практика разбива страховете от газова война и може да се смята за жест на добра воля от страна на Русия.

В последно време витаеха страхове, че Русия ще иска 480-500 долара за 1000 куб. м, като така дълговете на местната компания "Нафтогаз" ще нараснат и "Газпром" ще има основания да иска собствеността върху газопреносната система и подземните газохранилища в Украйна.

 

В края на 2013 г. "Газпром" намали цената на газа за Украйна с 33% до $ 268,5 за 1000 куб. метра. Дотогава страната плащаше $ 400 за количеството.

 

Същевременно с увеличението на цената от второто тримесечие влиза в сила и ръст на цената на транзита на руски газ с 10%. Това е уговорено още през 2009 г. при подписването на договора за транзит. Милер е заявил, че Русия ще плаща по-високата цена и напълно ще изпълнява своите договорености.

 

В резултат от увеличената цена на газа от 1 април цената на синьото гориво за промишлените потребители в Украйна се увеличава с 29,1% до 4,02 хил. гривни (около $ 365), а за предприятията на бюджетна или общинска издръжка тя ще нарасне с 64,2% също до 4,02 хил. гривни.

 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.