На 22 юли общинският съвет в Кърджали ще разглежда предложение на съветници от БСП и ГЕРБ за провеждане на референдум за отделяне на града в самостоятелна община. Това каза пред Клуб Z местният соцлидер Георги Кючуков.

Много е вероятно предложението да бъде отхвърлено, тъй като ДПС има 23-ма съветници от общо 41. Ако това се случи обаче, социалистите не се отказват от идеята да инициират референдума чрез събиране на подписи. Според изчисления, за да стане референдумът задължителен, ще са нужни около 10 000 подписа.

Една от целите на този референдум е да бъде прекратен политическия монопол на ДПС в града. Движението е трета сила в Кърджали, но става първа благодарение на гласовете на близките села.

Инициаторите на референдума обаче изтъкват, че от евентуално отделяне на Кърджали в самостоятелна община ще има икономически ползи както за града, така и за селата, които ще образуват своя община. Тази селска община ще може да кандидатства по програмата за селските региони, която сега е невъзможно. Освен това в момента данъците, които плащат гражданите на Кърждали, отиват най-вече за селата.

Ако се премине към вариант за иницииране на референдум чрез събиране на подписи, процедурата може да се проточи и след местните избори наесен. Според Кючуков обаче това не е проблем.

"Ако референдумът се насрочи за след местните избори и ако мнозинството от гражданите се произнесат, че искат Кърджали да е отделна община, това означава, че ще трябва да има предсрочни избори в тази нова община", обясни Кючуков.