Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Управляващите не се отказват от идеята си да променят Закона за енергетиката и така да обявят извън територията на България частта от газопровода "Южен поток", която минава през български териториални води и достига до компресорната станция на брега.

Одобрените вече на първо четене от парламентарната комисия по енергетика промени не споменават конкретно "Южен поток", но засягат точно него.

Промените са внесени от депутатите от БСП Явор Куюмджиев и Таско Ерменков и вече предизвикаха писмо от еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер, с което той предупреди, че управляващите се опитват да заобиколят европейските правила.

Основен принцип на Третия либерализационен пакет на Европейския съюз (ЕС) е собствеността върху инфраструктурата и доставките да бъде разделена, както и трети страни да получават достъп до тръбите. Т.е. освен "Газпром", всеки друг доставчик да може да използва газопровода. 

Ако промените бъдат приети, на практика част от България ще бъде обявена извън ЕС и там европейските правила няма да важат.

"С тези промени се опитваме да регламентираме докъде се простира европейското законодателство", обясни пред БНТ Таско Ерменков.

Резултатът ще бъде, че тръбата в български териториални води ще бъде запазена само за "Газпром".

Бившият посланик на България в Русия Илиян Василев нарече това "открит лобизъм" против българските интереси. Той публикува в профила си във фейсбук открито писмо до главния прокурор Сотир Цацаров. Василев допълва, че поправката в закона отслабва позициите на България и на ЕС в преговорите с Русия.

"Вие най-добре знаете как се наричат хора, които във време на война - било то информационна или пропагандна - играят в полза на противника", обръща се Илиян Василев към Куюмджиев и Ерменков.

Според дипломата, ако "трети страни" имат право на достъп до морската част на тръбата, тогава освен "Газпром", и други руски газови компании ще имат право да използват тръбата за износ на природен газ към България, а с това ще се увеличи конкуренцията, което е в интерес на потребителите.

Бившият зам.-министър на енергетиката в правителството на ГЕРБ Валентин Николов също критикува поправката пред БНТ и даде следния пример:

"Това значи, че подводница може да дойде до нашите брегове и ние да не го третираме като навлизане, така ли?", попита Николов.

Ключови думи

Коментари

Пичкоманда

Стъпка по стъпка страховете ми започват да се сбъдват. Терминал 2 идвам! Съжалявам, българино, но ти просто си твърде мързелив и незаинтересован от собствената си съдба. Чакаш наготово, а няма как. Аз бих искал да ти помогна, но една птичка пролет не прави. Сбогом, кретени, ликувайте на още 50 години тоталитаризъм под ботуша на още един -ин (Ленин, Сталин, Путин).

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.