Сценарият за третия филм на режисьора и продуцент Ники Илиев със заглавие „Всичко, което тя написа“ (All she Wrote) спечели втора награда за пълнометражен сценарий на седмото издание на Los Angeles Independent Film Awards или Наградите за независими филми в Лос Анжелис.

„Пуснах сценария на този конкурс да направя проверка, дали още някой в Щатите ще го хареса и как той би се наредил до други американски сценарии, дали историята изобщо се възприема тук – каза пред Клуб Z от Лос Анджелис Ники Илиев. – Имаше десетина сценария, второто място е ОК. Не искам да правя новина от това, за мен е по-важно филмът да стане. Но това, че е получил признание, евентуално би ни помогнало за хората, с които ще работим по него, в България и Щатите.“

Ники Илиев с всички наградени на фестивала в Лос Анджелис.

Ники Илиев съобщи още, че в момента работи с продуцент от независима американска компания, която ще е копродуцент заедно с компанията „Ники Илиев филмс“. Още обаче било рано да се говори какви нови хоризонти ще се открият пред филма в Холивуд след успеха на сценария.

„С въпросния продуцент си говорим всеки ден. Той хареса сценария и сега действаме. Имаме и други разговори, но е още рано да се говори. В момента се водят преговори, като започнем снимки, ще съм много по-разговорлив, но сега сме в препродукция и докато нещата не тръгнат, не искам да занимавам хората с нас“, допълни режисьорът.

В сценария се разказва за бивш боец, напуснал спорта заради редица мозъчни увреждания, получени от ударите. Станал е музикант, пее и свири на китара по клубове и се запознава с момиче с подобни на неговите проблеми. „Нестандартна и откачена любовна история. Комедия и драма. Действието се развива основно в Ню Йорк и Банско. Засега толкова“, коментира Илиев.

 Рекламата на бъдещия филм на Ники Илиев „Всичко, което тя написа“ (All she Wrote).

Това е поредният успех на младия режисьор и продуцент в САЩ. Миналото лято втората му лента “Живи легенди” беше избрана за "Най-добър международен филм"("Best International Feature") на Manhattan film festival в Ню Йорк. Филмът беше отличен и на Los Angeles Comedy Festival, откри фестивала в Иския, Италия и обра наградите за най-добър режисьор и най-добра женска роля на Саня Борисова на международния фестивал в Румъния.

Първият филм на Ники Илиев “Чужденецът” спечели три престижни награди – “Най-добър чуждестранен филм” на същия фестивал в Манхатън, “Най-добър пълнометражен филм” и “Най добър сценарий” в Comedy festival в Лос Анджелис, както и приза на публиката на “Златната роза” във Варна. Лентата продължава с успех да се върти в Испания, в няколко града в Германия, в Австрия, Италия, Великобритания, Унгария, Чехия, Ню Йорк и Лос Анджелис, в Канада, Франция, Финландия и др.

„Към днешна дата има още два-три фестивала, на които ще участваме, но вече е време да се насочвам към следващия проект. Междувременно „Чужденецът“ и „Живи легенди“ могат да се гледат вече и на сайта netcinema.bg“, обясни Илиев.

В “Чужденецът” младият режисьор предприе дързък ход, като ангажира холивудската звезда Кристоф Ламбер, в “Живи легенди” пък режисира легендата Микеле Плачидо, известен у нас от сериала “Октопод”. За успеха си у нас и в чужбина казва, че прави филми, които да се гледат с удоволствие в хола, но и които да го разклащат, да оставят силен отпечатък и да тласкат към положителна промяна.

Ники Илев и съпругата му Саня остават в Лос Анджелис до 20 юли. „Основната ни цел за идването ни е работа, но не е като да сме на някакво място, на което едва издържаме да стоим“, пошегува се режисьорът.