Секретно проyчване на Международния валутен фонд показва, че Гърция се нуждае се нуждае от много повече облекчаване на дълга отколкото европейските правителства се били склонни да приемат, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че предупреждението идва, докато гръцкият премиер Алексис Ципрас се опитва да убеди враждебно настроен парламент да приеме непопулярна сделка с кредиторите, която да задържи страната в Еврозоната.

В интервю с държавната телевизия Ципрас призна, че сам не вярва в сделката, но е принуден да я приеме, за да избегне икономически хаос в Гърция.

Според МВФ Еврозоната трябва да даде на Гърция 30 години гратисен период за обслужването на дълга ѝ към членките на общата валута и към ЕЦБ, включително по последните спасителни заеми, плюс голямо удължаване на матуритетите им (сроковете за изплащане). Като алтернативи на такава отстъпка фондът фижда ежегодни трансфери към гръцкия бюджет или да приеме "ниска предварителна подстрижка" на съществуващите заеми.

Анализът на устойчивостта на дълга е вероятно да изостри яростния дебат в Германия за това да се отпускат ли още заеми на Гърция, докато в Гърция е вероятно да се приеме като възнаграждение на правителствените усилия за рязко облекчаване на дълга. Гръцкият печат нарече доклада "плесница за Берлин".

Германският финансов министър Волфганг Шойбле даде да се разбере във вторник в Брюксел, че има повече смисъл в това Гърция да напусне временно Еврозоната, отколкото да приеме нова програма за спасителни заеми срещу реформи.

Гръцкото финансово министерство съобщи, че в понеделник е представило проектозаконите предвидени от сделката на парламена, който трябва да гласува по тях в сряда.

Ако Гърция изпълни своите ангажименти по споразумението, постигнато на среща на върха на Еврозоната в неделя и в понеделник, германският федерален парламен, Бундестагът, ще се събере на извънредна сесия в петък да обсъди дали да упълномощи правителството да преговаря за нови заеми за Гърция. 

"Драматичното влошаване на на устойчивостта на дълга показва нуждата от дългово облекчение в мащаб, който отива далече отвъд това, което е било обсъждано до днес - и каквото е предложено от ЕМС", казва МВФ за спасителния фонд на Еврозоната, Европейския механизъм за стабилност.

Ройтерс цитира европейски източник, според който финансовите министри от Еврозоната и техните държавни и правителствени ръководители са знаели за поверителните числа на МВФ, когато в понеделник са се споразумели за пътна карта към третата програма за Гърция.

Изпълнителната директорка на МВФ Кристин Лагард присъстваше, но МВФ не обяви публично актуализираната оценка за разлика от предишна, което беше публикувано във Вашингтон на 2 юли.