"Положихме доста усилия да убедим Димитър Радев да дойде в България и да се заеме с тази нелека задача. Вероятно не всичко е пари".

Това каза в кулоарите на парламента финансовият министър Владислав Горанов. Така той коментира изказването на новоизбрания шеф на БНБ Димитър Радев, че ще работи за по-малка заплата. Досега Радев работеше в МВФ.

"Това е номинация на ГЕРБ и е добро решение. Доволен съм от гласуването в пленарна зала. Много добре работя и с двамата действащи подуправители. Мисля, че те са професионалисти. Бях силно изненадан от опита за политическа търговия с подуправителите. За мен най-важното е, че решението за тях е на управителя и не се допусна политическа търговия с тях. Очевидно по-голяма част от политическите партии не са разчитали на такава търговия, затова и съвсем безкористно подкрепиха един от кандидатите", каза Горанов.

Така той коментира намерението на Радев да запази в екипа си двама от досегашните подуправители на БНБ - Калин Христов и Димитър Костов. Според Горанов, ако все пак някой от тях има отговорност по кризата с КТБ, то този въпрос трябва да бъде разгледан.

"Не знам и никога не съм се интересувал от заплатата на Иван Искров. Не мисля, че това е тема на обществен дебат, която е решаваща. За висока отговорност и важни решения трябва да се получава добро възнаграждение. Не може да управляваш банкова система със 100 млрд. лева активи и да очакват да го правиш за 1000 лева. Не можеш да управляваш 30 млрд. резерви и да го правиш за минималната работна заплата, при положение, че одобряваш сделки за милиарди".

Така Горанов коментира твърденията на независимия депутат Велизар Енчев, че бившият шеф на БНБ Иван Искров е получавал 45 000 лв. заплата. Според Горанов работещите в БНБ са експерти, а не са политици и техните възнаграждения не би трябвало да се оповестяват публично.