Преди ден банкерът в изгнание Цветан Василев публикува на личния си сайт поредно изявление до медиите, в което има конкретни твърдения за дейности на известни лица от политиката и бизнеса. В писмото се казва, че депутатът от ДПС Йордан Цонев лично е ходил при него, не за да обсъжда закони, а с искане синът му да бъде назначен на работа в КТБ и че бившият финансов министър Петър Чобанов е "обикалял като гладно куче гаража на "Берлин".  В текста има и други детайли - за основния свидетел на обвинението и бивша дясна ръка на Василев Бисер Лазов, за футболния клуб "Левски" и за доклада на временната парламентарна комисия за КТБ. За разяснения по тях Клуб Z потърси за коментар адвоката на Цветан Василев Константин Симеонов.

- Г-н Симеонов, какви закони е ходил да обсъжда депутатът от ДПС Йордан Цонев при вашия клиент?

- Питайте Йордан Цонев. Защо ме питате мене?

 

- Питам ви като човек, който е наясно с нещата, които излизат от името на Цветан Василев.

- Мисля, че моят клиент достатъчно красноречиво е написал какво е търсил Йордан Цонев при него.

 

- В писмото се казва, че Цонев е искал да уреди сина си на работа в КТБ. Знаете ли нещо по този въпрос?

- Вижте, аз не съм присъствал, но след като Цветан Василев го твърди, много е вероятно да е така.

 

- А синът на депутата започвал ли е работа там?

- По-скоро не. Щом Цветан пише, че Цонев е искал да бъде назначен сина му, това не означава, че е бил назначен. Нямам основание да се съмнявам, че това е така, защото много добре познавам Цветан Василев.

 

- В изявлението на г-н Василев се поставя въпросът пак към г-н Цонев, а именно: Плати ли му Пеевски бленуваните 3 милиона лева, след като прехвърли на фирма "Вили Вист" скритото си участие чрез офшорката в "Трансстрой Бургас". Как да го тълкуваме?

- Вижте сега, те по принцип всичките фирми, които са свързани с Пеевски, никъде самият той не фигурира. Подобно е положението и с Йордан Цонев. Предполагам, че в конкретния случай, без да съм информиран по казуса, става дума за фирми чрез подставени лица. Повечето депутати в България действат по този начин, защото законът им забранява те да участват в управлението и собствеността в отделни фирми. Така че не ме учудва, ако подобна сделка е била осъществена. Но най-вероятно имената на самите цитирани лица, имам предвид Йордан Цонев и Делян Пеевски, да не фигурират в списъка на собствениците на тези фирми. Цветан Василев много добре знае за какво става дума, защото най-вероятно по един или друг начин тази сделка е била свързана с КТБ. До преди година и половина или малко повече г-н Пеевски беше тясно свързан с г-н Василев, респективно с КТБ. Неслучайно се поставя въпросът с кредитите, които имат голяма част от вестниците, свързани с Пеевски.

 

- Има нещо любопитно и за бившия финансов министър Петър Чобанов. В писмото се казва, че е обикалял като гладно куче гаража на хотел "Берлин". Кога е прегладнял чак толкова г-н Чобанов?

- Доколкото си спомням в публикацията хотел "Берлин" не се споменава.

 

- "Берлин" пише. Само думата хотел я няма. Само гаража на "Берлин".

- Така ли! Ами, спомнете си протестите през 2013 г. Срещу кое правителство бяха те. Срещу кои действия на това правителство бяха протестите и направете връзката между Делян Пеевски и правителството, което управляваше България в продължение на година и половина и на което резултатите бяха меко казано плачевни. Не случайно г-н Пеевски беше не само предложен, а и избран за шеф на ДАНС. Специално за него Дирекцията за борба с организираната престъпност беше вкарана под шапката на ДАНС, за да може ръководителят на тази мегаструктура да командва всичките специални служби, занимаващи се с криминалитета и организираната престъпност и редица други дейности на територията на България. Специално заради него беше направено това обединение. Абсолютно логично и естествено тези служби след това бяха разделени. Но хората някак си много бързо забравят нещата, които се случват.

Протестите бяха персонално срещу Делян Пеевски. Още тогава името му стана нарицателно. Сега изведнъж той стана младия успешен бизнесмен, а отгоре на всичко по декларациите му излиза едва ли не социално слаб и че живее от една заплата. Въобще всичко, което е свързано с Пеевски, е много интересно и никой не се опитва, не смее да пипне, да провери как се случват всичките тези неща.

Задавам въпроса, ако той живее от една заплата, как може да живее в огромен палат, който даже хотела го затвориха заради него. Не можете да се приближите на 100 метра от този палат. Опитайте се. То са някакви охрани, някакво чудо. Това нещо струва бесни пари, огромно количество пари. Откъде? От нищото, което притежава Делян Пеевски. Защото той не притежава нищо. Само се говори, че той контролира "Булгартабак", че той контролира "Трансстрой" - Бургас, че той контролира "Пътни строежи", които непрекъснато печелят обществени поръчки и т. н. и т. н. Никой не смее да се интересува какво общо има Делян Пеевски с тези структури. Ако няма общо, откъде са му тези доходи, за да живее по този начин? Откъде е това беемве, което го вози. Бронирано между другото. Знаете ли колко пари струва само тая кола с последна степен на защита?

 

- Нямам представа?

- Минимум около половин милион евро. 

 

- Беемвето?

- Ми, да, от което той едвам слиза, щото му е малко тесничко. Да си вземе по-голяма кола, ама няма да има такава степен на защита. От кого се страхува г-н Пеевски след като няма такъв бизнес, който да интересува другите. Изведнъж се оказа, че се опитаха да го убият, пък после се оказа, че изобщо няма такова нещо. Но това дело беше използвано, за да сринат банката. След което услужливият Йордан Цонев... Много добре го познавам. Много добре знам какъв беше и къде беше преди да отиде в ДПС. И сега изведнъж рупора на ДПС...

Аз съм на 57 години, всичката ни демокрация съм я изживял, всичките тия муцуни съм ги виждал. Кой от един лагер отиваше в друг, кой изведнъж стана голямата работа. Големият икономист и специалист... па бюджетна комисия и не знам си какво... Много е интересен бългаският преход. И изведнъж г-н Цонев застана пред медиите, започна да повтаря една глупост, че КТБ е била пирамида. Задавам въпроса, той и Цветан го задава, като е била пирамида, защо институциите са го търпяли. Не говорим само за БНБ, не говорим само за ДАНС, а за цялата държава. 

Защото сега името Цветан Василев стана неприлично и всички живо се кръстят, че никога, едва ли не, не са се виждали с него. Изведнъж го нарочиха този човек, оказа се, че е най-големият престъпник на света и пак такива като Йордан Цонев го направиха. Делян Пеевски твърдеше как убиецът му бил на свобода, а него го разпитвали. Припомнете си ги тия интервюта пред столичното следствие. Той рядко говори и в повечето случаи говори глупости, но не е лошо да видите това, което е казвал в какъв контекст е казано. Интересни неща се получават, но много ни е къса паметта и много бързо забравяме.

 

- Да се върнем към изявлението на г-н Василев. Гледам, че спортните медии са много впечатлени от тази част, която касае спонсорския договор на "Виваком" с футболния клуб "Левски". Как се стигна до този договор?

- Пак връщаме лентата назад. Кой беше собственик на "Левски" след Томас Лафчис?

 

- Майкъл Чорни, май.

- Така, или както е известен в еврейските среди Мойша Шерней. Майкъл Чорни, да. След което акциите на Майкъл Чорни преминаха към Тодор Батков, който му беше адвокат. Колко години той беше собственик и колко пари нещастни изсипа в този футболен клуб. Защото в България футболът не може да бъде печеливш по простата причина, че трибуните са празни. Поне, ако бяха пълни трибуните, можеше някак си да закърпят бюджета. Както и да е. Сега изведнъж след толкова усилия и зор Тодор Батков прехвърли клуба неизвестно на кого, но там се появи една ключова фигура в управителния съвет - Александър Ангелов. Не знам дали знаете, но Александър Ангелов като адвокат беше в кантората на Тошо Батков. Работеше там, след което някъде преди две години аз го видях в КТБ. Бях по работа, видях го: Саше, здравей! Как си, що си? След което разбрах, че след разделянето, настъпило между г-н Василев и г-н Пеевски, г-н Ангелов е отишъл при г-н Пеевски. Това го знам абсолютно категорично от колеги, които са водили дела срещу фирми, свързани с Делян Пеевски.  Навсякъде фигурира физиономията и действията на г-н Александър Ангелов.

 

- Той обаче отрича?

- Той да се кълне, че няма нищо общо с Пеевски... Това е меко казано смешно, защото е очевадно невярно.

 

- И какво, Пеевски ли е собственик на "Левски" в момента?

- Поне на част от него със сигурност, ако не и на целия. Нямам точна идея кой прибра акциите, но така или иначе г-н Василев задава въпроса за "Левски" най-вече във връзка с управлението на "Виваком", която е един от апетитните залъци, които могат да се лапнат, след като се довърши КТБ. Защото "Виваком" не е актив на КТБ, а на фирма, която е финансирана от КТБ. Друг участник във "Виваком" е "ВТБ Капитал". Това е подразделение на Внешторгбанк, което се намира в Лондон и чийто представител за България се казва Милен Велчев. Неслучайно братя Велчеви също са споменати в писмото. Светът е много тесен, особено българският и "Преоблякъл се Илия - пак в тия" е абсолютно вярно. Може да се направи корелация между всичките лица, които се появяват...

Иво Тонев - особено приближен до Бойко Борисов. Общински съветник в Столична община, ръководител на комисията за младежта и спорта от ГЕРБ. Аз с Иво Тонев съм се сблъсквал в тотото, защото бях година и три месеца в управителния съвет на тотото и знам кой как влезе там. Така че нещата са навързани като свински черва. Участието на Бойко Борисов в ръководството на "Левски" също е очевадно.

 

- Бойко Борисов участва в ръководството на "Левски", така ли?

- Участват негови хора, конкретно визирам Иво Тонев, който е особено приближен на премиера.

 

- От спорта да преминем към медиите. Кой всъщност стана собственик на вестник "Преса"?

- Не. За "Преса" не знам, но за "Стандарт" знам.

 

- Какво за "Стандарт"?

- "Стандарт" е на Пеевски от много отдавна.

 

- За "Преса" е интересно, защото новият собственик е фирма "Интегрирани пътни системи" - един от най-големите длъжници на КТБ, а тя се оказва, че е контролирана от някой си Симеон Симов, за когото вестник "Капитал" преди време допусна, че е подставено лице на Бисер Лазов.

- А Бисер Лазов знаете с кого е свързан в момента. Бисер Лазов е свързан с прокуратурата, респективно с г-н Пеевски.

 

- Вие слагате знак за равенство между прокуратурата и Пеевски.

- Слагам пъпна връв, дебела като канализационна тръба. Нали знаете, едно време умните хора са казали: "По делата ги съдете". Проследете действията на прокуратурата, на г-н Пеевски, на БНБ, на държавните институции в процедурата по съсипването на КТБ. Всичко следва един сценарий, който може да се проследи логично, организирано. Предполагам, че има много добри сценаристи.

 

- Какво да очакваме в следващото действие тогава?

- Оттук насетне ще продължават да се мачкат. Никой не си задава въпроса, че никоя банка не може да държи при себе си всички пари на вложителите, защото в противен случай няма как да им плаща лихви по депозитите. Тя не е сейф. Тя е банка, която управлява пари, които са включени някъде в оборота. Парите никога не са в банката. В момента, в който се наредят опашки пред банката, всяка банка изпада в ликвидна криза. КТБ пак издържа много дълго. ПИБ-а плати много по-малко пари и умря. Поиска помощ от държавата и тя бе отпусната веднага. А откъде беше дадена тази помощ? От Фонда за гарантиране на влоговете. Никой не пита къде са тия милиард и кусур лева и защо ПИБ не ги е върнал като е толкова добра банка. Удължиха им срока и ще продължават да го удължават, защото ако в момента си поискат парите, Първа инвестиционна банка ще фалира. Ще фалира, ако държавата си поиска 1,2 милиарда лева. Няма откъде да ги вземе. Такъв шанс на КТБ не бе даден, въпреки че КТБ имаше нужда от много по-малко пари. Според мен има абсолютна последователност на всичко, което се случи. Говоря за ликвидната криза като следствие. КТБ и ПИБ бяха една след друга. Само че на КТБ отказаха да я закрепват, от самото начало ѝ лепнаха етикета, вкараха квестори, срещу които неслучайно сега има образувано досъдебно производство за безстопанственост.

 

- Миналата седмица бе арестуван изпълнителният директор на веригата магазини "Техномаркет" Николай Китов. Този случай има ли някаква връзка с неблагополучията, които има вашият клиент?

- Не, категорично няма нищо общо. Доколкото разбрах г-н Китов е арестуван с наличната спрямо него европейска заповед за арест от Италия. Там е правил някакви неща. Какво общо има това с Цветан Василев, освен това, че КТБ има някакво участие в "Техномаркет" като верига магазини не разбрах. Китов го искат италианците, ако беше свързано с КТБ, щяха да го задържат тука от нашата доблестна прокуратура.