Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Милиони германски зрители останаха стъписани по време на излъчване на тв репортаж от Атина. Пред камера и микрофон местен пенсионер изплака болката си: преди е получавал 3600 евро пенсия, орязали я по настояване на кредиторите и сега парите му за старост намалели на...1500 евро.

Намалената пенсия на гърка дори в Германия е рядък лукс, масовите са около 1000-1200 евро, но има и доста по 700 евро.

И никак не е странно, че над 90 на сто от германците са срещу трети спасителен пакет за Гърция. Далеч не заради пенсиите, а заради мисловната нагласа на един южен народ: на него всеки му е длъжен, той никому.

Разбира се, че на атинския пенсионер от тв репортажа не може да се гледа като на събирателен образ. В Гърция има и много хора с далеч по-ниски пенсии. Проблемът е, че пенсионната система е сбъркана и за европейците е необяснима.

Опит да хвърли светлина прави мюнхенското сп. "Фокус". Когато негови журналисти правили проучване, гърци ги обезкуражили – за да се проучи гръцката пенсионна система, са нужни месеци, дори години.

И все пак изданието се добира до факти. Основният извод е: "Мизерия в частното стопанство и разточителство в публичния сектор".

Грубо казано, в Гърция има два основни вида пенсии – за хората на наемния труд в частния сектор и за държавните служители и чиновници. Пропастта между двете категории е огромна.

Според социалното министерство на Атина средната пенсия е 665 евро при възраст за пенсиониране от 61,9 години. (Кредиторите настояват тя да се вдигне на 67 г.)

Само че посоченият от министерсството размер на пенсията се отнася до частния сектор. Подробност е твърдението на Брюксел, че въпросната пенсия е 953 евро, а не 665 евро.

Интервюираният атински пенсионер явно е от другата страна на барикадата – при държавните служители и чиновници, чиито пенсии са в пъти по-високи. На всичко отгоре те са 1 милион при население от 11 милиона. Такъв раздут държавен апарат няма никъде в Европа.

Няма и друга една привилегия, на която се радват гърците.

В определени области на отбраната, както примерно при бойните парашутисти, прослужените години се удвояват – служил си 10 години, а стажът ти автоматично става 20 г. Така може да се излезе в пенсия на 40-годишна възраст.

Независимо в какъв род войски е служил грък, ако той почине, неговите неомъжени дъщери получават полагащата му се пенсия в пълен размер.

Вън от тази тема трябва да се посочи и още една слабост. В Гърция има 13 пенсионни каси. Освен раздут персонал, те нямат и връзка помежду си. Така с трик един човек може да получи повече от една пенсия.

Комуникациите не работят и в самата администрация. Така наскоро беше установено, че на хиляди гърци продължават да се изплащат пенсии, макар те отдавна да не са между живите. Парите, разбира се, прибират техните близки.

Малък паралел. Ако германец пенсионер се спомине, службата, издала смъртния акт, незабавно уведомява пенсионната каса.

И още – размерът на гръцката пенсия се определя въз основа на последната заплата, която обикновено е най-високата. При германците се взимат възнагражденията от целия трудов стаж – от първия до последния ден.

Да хвърлим взор към темата за благоденствието – на работещи и пенсионери. То зависи от хала на държавата. Най-новата статистика е от 2013 г. Тогава брутният вътрешен продукт на глава от населението в Гърция е възлизал годишно на 19 300 евро, а в Германия – 32 600 евро.

Май са прави немците да настояват всеки да живее според приноса и възможностите си.

И накрая – трябва да признаем, че в момента гърците са подложени на неимоверни изпитания и страдания. Трагедията е огромна. Не само им е наложено ограничение да теглят по 60 евро на ден от собствените си сметки, а няма внос на животоспасяващи лекарства, рафтовете в магазините за хранителни стоки са опразнени като при война. Само че за тази трагедия не им е виновна Европа. Кой тогава? Отговорът е лесен.

Ключови думи

Коментари

Кабакчиев не мисли така!

Кабакчиев не мисли, той пише.

Щом пише преди да мисли....

Кабакчиев

Няма спор, че има идиотщини в пенсионната система на Гърция. Тя е обратна на българската, където пенсиите са нищожни и неадекватни - несправедливи. И както се заявява и в статията, същевременно има и ниски пенсии. Къде бяха досега брюкселските чиновници да установят идиотщините в пенсионната система на Гърция? Там, откъдето продължават да наблюдават престъпната българска съдебна система. И дали сега, ако гърците приемат да направят до сряда реформи, ще бъдат приети адекватни закони за промяна? И дали брюкселските чиновници ще благоволят да контролират изпълнението?

Брюкселските чиновници могат да отговарят за действията на Гърция само, когато станат опекуни на бавно развиващи се гръцки управленци! Същото се отнася и за нас!

Rhapsody of fire

Като се абстрахирам за момент от глупостите които си написал, ще то влезна в тона - Ето сега брюкселските "чиновници" са се взели в ръце и казват "баста" на идиотщините. По добре късно, отколкото никога. И бъди сигурен че ще контролират изпълнението - и още как. Безсрамните гръцки популисти така си постлаха сами, че превърнаха думата грък в мръсна дума.

al

И в Гърция са несправедливи-3600 евро справедлива пенсия ли е?Ине е работа на брюкселските чиновници да следят простотията на гърците, а на правителствата им.Кабакчиев,ти какъв проблем имаш с Брюксел-да нямаш черен печат?

Кабакчиев

Много просташко, бе, Алчо, моето момченце! Ти да не си някое от тия пишлеменца, подлежали на черен печат? Аз ходя от време на време в командировки в Брюксел за разни преговори - е, на по-ниско ниво наистина, не чак правителствено, ама познавам манталитета на брюкселските чиновници.

стелт

Ако познаваше манталитета на средно и североевропееца, нямаше да дращиш глупости за клекването на Европа. А понеже дълги години съм работил и с гърци и с европейци, ти бях написал, че религиозно вярваш, че Европа не може без Гърция.

al

Просташка е твойта реакция,но тя е нормална за ограничен мозъчен капацитет.За да не се обиждаме ,а да разменяме мнения те питам има ли разлика в мисленето на гръцки,белгииски или български чиновници?

когато мечката играе в комшията ще дойде и у вас

e kolko po lo6o u nas ot 100 evro na50 li da namaliat pensiite

Пенчо

При нас вече беше, не помниш ли?

Тод

А, де... ако стане пенсията поне 500€ - ще викаме Ура!

Развеселен

welfare kings

stefi

saglasna sam s vsi4ko napisano osven s edno-raftovete v magazinite za hranitelni stoki savsem ne sa prazni kato pri voina.Vsi4ko si e v normalno poljenie kakto si be6e.Samo deto niama tolkova kopuva4i kakto predi dve sedmici.Tova polojenie go vijdam vseki den.Jiveia i rabotia v Atina.

Златен лев

Коментирайте , за българският раздут апарат , бюрократичен ...Пълно е с чиновници и чиновнИЧКИ .....

При нас също никак не е розово положението. Усеща се и диктата на Брюксел и не само, ама са ни внушили, че е нормално, в реда на правилата и че така трябва! Навсякъде и за всичко е пълна разруха и за тотална преработка, ама нейсе!...

Радев

Подобни внушения са крайно манипулативни. Ако човекът е получавал заплата от порядъка на 7-8 хиляди евро на месец в продължение на години, нищо чудно след това пенсията му да е била 3600 евро, тъй като там тавана е доста висок. В Германия пенсии от 700 евро взимат само социално слабите. Средната пенския е около 1600-1800 евро, така че и това е спекулация

Тези цифри не говорят нищо, защото е и важно какво можеш да си купиш с тях. Голямата разлика между най-ниската и най-високата пенсия обаче са очебийни навсякъде и смятам, че това изобщо не е редно!

Тод

А, бе, к'во ги правят тия пари германските бабички?

Паметлив

Огромният външен дълг показва, че в продължение на години човекът е получавал чужди пари. И не могат да разберат, че трябва да си върнат борча. Очудващи глупости се изписват тук от доброжелатели, които са готови да раздават изработени чужди блага на свои хора, както това се правеше и у нас през "социализама": бачкахме за 80-120 лв., а "прогресивните дрогари" получаваха по 700-900 без да могат да обяснят за какво точно ги получават, освен че са "безпределно предани".

Изпаднал германец

Вие кога ще станете нормални и добронамерени, вместо да се обиждате по форумите? И не се правете на много отворени, защото не сте.

Z

Размерът на пенсията няма значение, ако е заработена от икономиката на съответната държава. Проблемът на "шокирания" пенсионер от Атина е, че и когато е взимал 3600 Евро, и след намалението до "ужасяващите" 1500 Евро, тези пари не са били гръцки. Вероятно над 50% от пенсията на разстроения господин са пари, взети назаем от Гърция. Така е било и с огромната му заплата на държавен чиновник, вероятно. Е, не може да се живее така вечно, защото заемите трябва да се връщат. Ако гръцката икономика може да осигури пенсии по 500 Евро, нека ги раздават. Само че половината от тях сега ще трябва да се удържат докато се изплати версията, на която са живяли през последните повече от 30 години. За всичко се плаща и това си е природен закон. Грешната преценка на гърците за собствената им значимост е просто смайваща. А те не са нито по-добри, нито по-лоши от останалите нации.

Кабакчиев

Алоооу, Z! Кой виновен, че група лица в Гърция вземат нереални пенсии, а? Всичките гърци, а? Айде бе? А не са ли най-виновни брюкселските чиновници, които са виждали това и са се правели на дръж ми шапката? Също както се правят на дръж ми шапката по отношение на България и я държат в плен на една престъпна съдебна система!

Орлин

Как може в авторитетно издание да се публикува такъв нескопосан, фрагментиран и неграмотен текст??? Не съществува термин "частното стопанство". Вероятно това е нескопосан превод на "частния сектор". Параграфът "Да хвърлим взор към темата за благоденствието – на работещи и пенсионери. То зависи от хала на държавата. Най-новата статистика е от 2013 г. Тогава брутният вътрешен продукт на глава от населението в Гърция е възлизал годишно на 19 300 евро, а в Германия – 32 600 евро." е отново неграмотно преведен, и на всичцко отгоре е просто недовършен. Иначе, от това, което разБрах, само се допълни картината за гърците като нагъл и мързелив народ.

Кабакчиев

Имам колежка, чийто съпруг е работил РВД - перманентен стрес, огромна отговорност и т.н., съответно високо заплащане. Българските финансови празноглавци му режат огромен процент от пенсията вече дълги години чрез наложен "максимум", и той получава толкова, който е получавал един обикновен добре платен писарушка. на всичкото отгоре умниците в Страсбург са се произнесли, че това е вътрешна българска работа. Огромни безобразия и несправедливости има и в българската пенсионна уредба, обаче тук никой не казва гък по този въпрос, а десноглавците се пенят за гърците.

Глупости!

Кабакчиев, пишеш глупости. Обикновените писарушки получаваха по 80-120 лв., а "отговорната" номенклатура получаваше по 8-10 пъти повече. И сега "писарушките" получават по 140-180 лв., а горките "орязани" другари пак получават по 7-8 пъти повече. При това, за разлика от "капитализама", тогава ревехте за социално равенство. Сега ревете за имоти и капитали. Какво стана с идеите и битките за социални правдини?

Който пише, че средната пенсия в Германия била 1600 – 1800 евро, жестоко се лъже! Средната заплата е 2600 евро. Един начинаещ полицай взима 2200 евро бруто. Пенсията е 35 на сто от върху целия осигурителен доход – от първата до последната година трудов стаж. За сравнение – гръцката пенсия е 85 на сто от последната заплата, която е най-високата. Във ФРГ има и големи пенсии, разбира се – на депутати, които получават по 9000 евро на месец, премиери на провинции с по 13 000 евро заплати, но това не са милионите труженици. В Германия много хора работят на миниджоб - ограничено работно време срещу 450 евро на месец. Тези пари са освободени от данъци. Вярно е и друго – жизненият минимум е 750 евро. Ако доходите на гражданин, пенсионер или работещ, са под тази сума, той получава от социалната държава така наречената надбавка – Aufstockung, т.е. разликата от дохода до жизнения минимум.

дедо Гошо

статията е изключително глупава. Ако даден човек си е изработил пенсията по съществуващите правила има пълното право да се възмущава, че му я намаляват. А пък примера с военните парашутисти е просто убийствено тъп - подобни професионалисти навсякъде се пенсионират млади. Да не очаквате 65 човек да скача с парашут в тила на врага? идиотска статия - идиотски примери, идиотски изводи

Безпартиен

Той да се възмущава колкото си иска, но пенсията му трябва да бъде орязана! Пък византиецът да ходи да се оплаква на Ахил, Херкулес или който и да е древногръцки герой! Какво е това пенсиониране на 40 години? Стюардесите в Гърция пък се пенсионирали след 15 години стаж, т.е. на 35 години може да бъдат пенсионерки! Ебах мама й на такава държава, която произвежда търтеи в индустриални количества!

скромен

Да де, ама въпросът е в правилата. И чуждите пари, които харчиш нашироко.

До дедо Гошо

Дедо Гошо, май си изкукал. Да, военните навсякъде в Европа се пенсионират по-рано от другите, пилотите също, само че на 55 години, а не на 40, както е в Гърция. Да, прав е пенсионерът да се гневи, че му намалили пенсията, ама какви са тези пенсии от 3600 евро в една обрулена държава? То така гърците затънаха и при 320 милиарда евро налети пари, ясно е, защо не им стигнаха. Така, че сатията не е идиотска, идиотът си ти!!!

xxx

"Малък паралел. Ако германец пенсионер се спомине, службата, издала смъртния акт, незабавно уведомява пенсионната каса." Същото се случва ив България.

Гого

Много изопачена и тенденциозна статия!

Пешо

Всички се надпреварват да пишат за "големите" проблеми на гърците, но в нито една медия не видях и не чух нещо за българите получаващи средно по 300 евро заплата и за милионите български пенсионери получаващи 70-80 евро пенсия. Никъде не казват, че главната причина младите и умни българи да заминават за чужбина е политиката на ниски доходи за образованите хора на отговорни длъжности. Заради ниската покупателна способност на българина затварят вече и МОЛове. За да работи икономиката трябва да има производство и оборот, а с 500-600 лева заплата, какъв оборот да ставя и как да се развива икономиката на България, а ...

Не си видял защото нашите медии са продажни и гонят чужди интереси! Не сме разбрали и все още осъзнали и че нашите политически пионки козируват на предатели! Целенасочено икономиката ни е сринатата именно заради това - да сме зависими, под чехъл и да търпим наложеното, сякаш няма изход или просто така е прието... Евала на гърците, че успяха да разбунят страстите и да разклатят системата! Българинът си мисли и приема на доверие чужди правила и все още не вижда по-далеч от носа си!!! Не искам и да знам, че са успели и че все така ще бъде!... Стига! Ние го можем и трябва да бъдем!!!

До Пешо

Пешо, няма как в раздел “Свят” да прочетете за българския хал. Вярно е, че сме много беден народ, но пък държавата ни е дотолкова стабилна, че не сме застрашени от гръцка трагедия. Фалира само една банка – КТБ, защото беше измислена по гръцки модел и лакомите за високи лихви си загубиха милионите. Това е урок за всички. А и не бива да сме все черногледи, нека да погледнем, че държавата бавно, но стабилно върви напред. Лошото е, че на върха са хора, прочели една книга – “Винету”, а министър на българската култура е турчин. Той е признат творец, но да си стои в ателието, а не да оглавява българската култура.

Значи според авторката не е нормално едни хора, които са работили цял живот, да вземат нормални пенсии?

Пешо

"Няма как в раздел “Свят” да прочетете за българския хал. Вярно е, че сме много беден народ ..." В кой раздел да прочетем ... за българите получаващи средно по 300 евро заплата и за милионите български пенсионери получаващи 70-80 евро пенсия. Никъде не казват, че главната причина младите и умни българи да заминават за чужбина е политиката на ниски доходи за образованите хора на отговорни длъжности. Заради ниската покупателна способност на българина затварят вече и МОЛове. За да работи икономиката трябва да има производство и оборот, а с 500-600 лева заплата, какъв оборот да ставя и как да се развива икономиката на България, а ... България не е бедна страна, а българския народ е беден защото този който дърпа конците е рещил така ... Литър дизел в Гърция струва 2.38 лева!

Anon

"Пред камера и микрофон местен пенсионер изплака болката си: преди е получавал 3600 евро пенсия, орязали я по настояване на кредиторите и сега парите му за старост намалели на...1500 евро." Може ли да получим линк към въпросната новина? Звучи доста подозрително.

да ми едът хуя нали знаиат само сиртаки сега да ги видим

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.