Държави от Еврозоната заявиха днес, че ще преговарят да спасяват отново Гърция от фалит, ако тя направи предварителни стъпки, които да възстановят доверието, разрушено от досегашното поведение на нейното правителство.

Според вътрешни източници от Еврогрупата (финансовите министри на Еврозоната), максимумът, който тя може да постигне днес, е списък с предварителни условия, които Атина да приеме, за да започне преговори за нова помощна програма от Европейския механизъм за стабилност. 

"Никой не блокира сделката. Всички се опитваме конструктивно да намерим решение в много трудна ситуация", каза финландският министър на финансите Александер Щуб. "Това, което казваме, е, че условията (за отпускане на нов спасителен заем - б.а.) представени от Гърция, не са достатъчни на този етап".

Александер Щуб, министър на финансите на Финландия, пристига за срещата в дъждовен Брюксел. 

Той посочи и че партньорите на Гърция искат ясни ангажименти от страна на Атина и доказателства, че тя ще ги спази.

"Ако постигнем това, ще имам надежда, но сме много далече от условията, от които имаме нужда", каза той. "Ако това са преговори от 1 до 10, ние сме някъде между 3 и 4, така че напредваме, но още не сме стигнали".

На въпрос какво очаква да се случи днес, словашкият министър на финансите Петер Кажимир отговори: "Нищо".

"Не е възможно да постигнем сделка днес. Можем да направим някои препоръки към държавните ръководители, това е всичко", каза той. "Загубата на доверие е толкова дълбока, че не е възможно да постигнем сделка".

Той настоя, че гръцкото правителство трябва да направи сега предварителни стъпки, за да заслужи доверието на останалите 18 правителства от Еврозоната. Той посочи, че изискването на тези стъпки в толкова кратък срок "не е въпрос на демокрация, а на икономическа ситуация".

"Най-важното за гръцкия народ е, ако отворят банките, каква ще е валутата", каза Кажимир.

Снощи Еврогрупата прекъсна работата си след девет часа безплодно заседание. Днес тя трябва да стигне до някакво становище, което да представи на държавните и правителствените ръководители от Еврозоната, които се събират на поредната си извънредна среща за Гърция от 17 часа българско време в Брюксел.

Противоречията са такива, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск отмени насрочена за по-късно днес среща на върха на ЕС в пълен състав от 28 държави. Очаква се националните лидери от еврото да преговарят, докато стигнат до резултат.

Алтернативата е поредно спасяване на Гърция, но при много по-тежки от досегашните условия, или изхвърлянето ѝ от Еврозоната.

Германското финансово министерство вчера разпространи документ, в който се предлага Гърция или да предаде на международен фонд държавно имущество за 50 милиарда евро, което да бъде продадено за погасяване на част от дълга ѝ, или да излезе за пет години от Еврозоната, за да преструктурира дълга си. Второто бе изтълкувано като прикрит опит за изключване на Гърция от общата валута.