Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Двете главни сили в Еврозоната - Германия и Франция - днес дадоха противоположни сигнали за последните предложения на гръцкото правителство за споразумение с кредиторите, което да запази членството на страната в Еврозоната.

Френският президент Франсоа Оланд побърза вчера да ги нарече "сериозни" и "заслужаващи доверие". Германското министерство на финансите обаче днес охлади ентусиазма му.

"Резултатът от дискусията е напълно отворен", каза негов говорител за насрочено за 16 часа българско време днес извънредно заседание на финансовите министри от Еврозоната (Еврогрупата). 

Те трябва да приемат с консенсус становище по плана на Атина въз основа на оценки от трите институции, с които тя  преговаря: Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле е между хардлайнерите спрямо Гърция, близо до него са холандският му колега Йерун Дейселблум, председател на Еврогрупата и финландецът Александер Щуб. 

След гръцкото "не" на референдума от 5 юли за предложенията на кредиторите Шойбле заяви, че няма да преговаря с Гърция за нова програма без одобрението на Бундестага. Там съпротивата срещу нови спасителни заеми за Атина е силна. Социологически сондажи сочат, че 85 на сто от германците са против това.

Според неназовани източници, цитирани от Ройтерс, институциите ще се произнесат, че предложенията одобрени от гръцкия парламент снощи са добра основа за преговори за нова тригодишна помощна програма за Гърция от спасителния фонд на Еврозоната, Европейския механизъм за стабилност.

Еврогрупата се очаква да се произнесе по оценките и да подготви окончателно решение от извънредна среща на върха на Еврозоната в Брюксел в неделя.

Ключови думи

Коментари

denim58

Назначете синдици на Гърция и пари да се отпускат само при реформи!

Когато терикатлъците станат официална държавна политика, се губи доверие. Загуби ли се доверие, пари веече не се дават.

Кабакчиев

Пак питам - повече от логично - защо за богатия щат Ню Йорк не се казва, че хрантути бедния щат Кентъки? Да отговорят десноглавците гъркомразци, големите финансови и политически експерти.

малака

Защо германски даскал с 45г. трудов стаж и 800 евро пенсия да хрантути грчки бензинджия с 25 г. трудов стаж и 1800 евро пенсия ???

Кабакчиев, неграмотността не е оправдание. САЩ и ЕС са различни организационни системи. Европейският договор (мисля, че беше член 4) изисква от всяка страна-членка балансиран бюджет. Никъде в договора не се обещава, че богатите ще хранят бедните. Такава презумпция може да съществува само в мечтателните глави на леви движения. И когато излъжат народа си (като СИРИЗА), да го доведат съвсем социално до просешка тояга.

Кабакчиев

Не е така. Целият ЕС е сбъркан като конструкция. И гръцките събития със сигурност ще дадат началото на промени.

Когато след Втората световна война Бг е нищожно пострадала от войната, Германия напълно разрушена, а Гърция много сериозно пострадала директно пладнешки ограбена от Германия и със стотици хиляди жертви, погубени от германци, се оказва, че на Германия трябва да бъдат налети умопомрачително гигантски средства - като награда на германците, че измислиха и допуснаха фашизма, и така, че на гърците после Германия да благоволява да отпуска кредити с непосилни лихви. Интересен въпрос още е от какви позиции и на какво основание българските десноглавци защитават "моралните днес" германци, чиито бащи са унищожавали систематично ръцката нация? Ще кажеш, че тези индивиди всичките работят в германски предприятия и плащат данъци за германската хазна.

TH

Вие изобщо различавате ли исторически, икономически и политически процеси във времето? Какво общо има дългът на Гърция към Тройката с това какво е станало непосредствено след ВСВ. И как така с лека ръка може да се измислят насрещни прихващания, защото вие точно това предлагате: Гърция да си прихване това, което ужким Германия би трябвало да Й дължи след ВСВ. С други думи, намирате удобно оправдание за опрощаване на дълга на Гърция. Но не забравяйте, че дългът на Гърция е взет в мирно време, съзнателно от гражданите и политиците им и най-важното: той е употребен по предназначение, т.е. изхарчен, следователно някой е получил полезност от него, плащайки за разни неща. Сега идва време просто да издължат дължимото. Ако трябва, да гладуват, за да дават целия гръцки БВП за главница и лихви. Няма да се трогна от хуманитарна криза в Гърция. Тя е напълно заслужена и нека им бъде за урок, както и на всички левичари, които с лекота харчат пари, които нямат, от името на гражданите. Консервативната позиция на Меркел е най-справедливата от финансова гледна точка.

Кабакчиев

Това по-долу съм аз.

Нямаше нужда да уточняваш. Личи си - десноглавци, фашисти, наливане на пари. Гърция също беше включена в плана Маршал. А относно плащане на данъци, препоръчай на сина си да разкаже на колегите си, че дължат пари на всички, защото са фашисти и грабители!

al

Нещо историята ви куца.Разрушенията в Гърция са след Гражданската им война,където тъпи комунисти,дядовци на Ципрас,искаха да станат комунистическа държава.Набиха ги и готово.Дано и сега стане така.

Абе, я се ограмотявай! Какво общо има гражданската им война? Германия ограбва Гърция в най-буквалния смисъл, а със съучастниците си, сред които и България, избива стотици хиляди гърци. Българи избиват 40 хиляди гърци. Това е факт. Отделно докараният от германците глад причинява смъртта на около 100 хиляди гърци. Само в Атина 40 хиляди. Отделно българската администрация в Гърция и Македония изпраща в нацистките лагери десетки хиляди евреи и съзнателно и пряко причинява смъртта им. Факт. Оправданията "не можели другояче" не са приемливи, щом са могли да запазят евреите в Бг.

Когато мислещи хора не са съгласни с руски действия, руснаците ги ибвиняват в русофобщина. Когато мислещ човек не е съгласен с гръцки действия, гъркоманите си измислят гъркомразци. А нещата са прости. Имам двама гръцки приятели. И двамата са гласували с "да" на референдума. Единият е образован, а другият е природно интелигентен.

Кабакчиев

А ония 61% не са ти приятели и са глупаци.

Кабакчиев, ставаш все по-нагъл. Къде се завря в събития от ВСВ. Защо ме караш да припомням събитията от октомври 1925 г. Когато, по заповед на министър-председателя Пангалос гръцка армия навлиза на българска територия. Превземат 7 села по поречието на Струма и се отдават на грабежи и убийства. В Петричкия край, по това време се намира американският журналист Маркъм. В своя дописка е написал : "Днес посетих селата Петрово, Лехово и Пиперица, при което видях неопровержими доказателства за гръцката вандалщина и разбойничество. В с. Лехово, което е на самата граница, видях трупа на 16-годишно момче, което е зверски заклано с брадва.". От Обществото на народите е изпратена комисия да разследва случая. Комисията, под председателството на Ръмболд, в 15 страничен доклад описва зверствата на гръцките войници. А в нашите учебници по история не споменаваме нищо. За да не се насъскваме един срещу друг.

Кабакчиев

Хайде, така ще стигнем и до един много добър българин, дето беше направил бокал от черепа на врага и пил вино от него за победата. Това с особена гордост беше дрънкано от комунопросташките лелки, които "преподаваха" история в училище. Те май и досега такива преподават ...

TH

Плаша се, че определени сили (не ги назовавам, защото не мога да си изясня и аз кои са точно те) се опитват да пресъздадат предисторията и историята на двете световни войни. Ако между Германия и Франция се появят непреодолими различия, това вече ще предизвести не само края на ЕЗ, но и на ЕС. Та нали след ВСВ именно за да се укротят национализмите, тъй силни в Германия и Франция, се създаде проектът за обединена Европа.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.