Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

АТИНА - Новият гръцки министър на финансите Евклидис Цакалотос днес защити предложенията на гръцкото правителство до кредиторите и каза, че се надява да постигне бързо споразумение по тях.

Предшественикът му Янис Варуфакис призова в туитър депутатите да подкрепят проектозакон, упълномощаващ Цакалотос да договори с институциите – Европейската комисия, Европейската централна банка и с Международния валутен фонд - споразумение за тригодишна помощна програма за 53 милиарда евро срещу мерките предложени от гръцкото правителство.

„Утре Евклидис Цакалотос заслужава подкрепа от всички ни. Моята я има изцяло. После ще оценим резултата“, написа Варуфакис, прилагайки и факсимиле на писмо до председателката на парламента Зои Костандопулу, че ще гласува „за“ законопроекта.

Цакалотос трябва да защити предложенията на правителството утре на решителна среща на Еврогрупата (финансовите министри на Еврозоната)  в Брюксел, от която зависи дали страната ще остане в общата валута.

Опозиционните партии „Нова демокрация“ и „Потами“ обещаха също да го подкрепят, макар да критикуваха СИРИЗА, че доведе преговорите с кредиторите до срив, а страната до ръба на отпадане от Еврозоната.

Цакалотос в отговор ги попита, защо след като СИРИЗА е направила толкова грешки, народът гласува с голямо мнозинство все за нея на европейските избори през май 2014 година, на предсрочните парламентарни на 25 януари и на референдума на 5 юли тази година.

„Най-важният въпрос е по-добро ли е това споразумение от това, което имахме миналата седмица (преди референдума – б.а.) или не?“, каза той.

Цакалотос посочи, че фискалните цели за тази и следващите три години остават облекчени в сравнение с тези от изтеклата програма. Но точно това бяха предложили и институциите, преди премиерът Алексис Ципрас да прекъсне едностранно преговорите на 26 юни и да обяви референдума.

Цакалотос заяви също, че увеличените данъчни тежести за по-бедните острови и за по-социално уязвимите части от населението ще се въвеждат постепенно и ще бъдат придружени с реформи за по-висока събираемост на данъците и за борба с корупцията.

Като основно предимство той изтъкна, че пакетът ще има достатъчна продължителност, за да направи правителството по-дълбоки и обхватни реформи и да привлече инвестиции. Досегашните правителства са вземали мерки на парче, за да получат след това транш помощ, след което са повтаряли същото, каза той.

Цакалотос каза и че до 2022 година профилът на гръцкия дълг ще бъде променен. Гръцките облигации в Европейската централна банка ще бъдат заменени с други към Европейския механизъм за стабилност, което ще улесни обслужването на този дълг, каза той.

Всичко обещано обаче подлежи на договаряне, ако в събота Еврогрупата (финансовите министри на Еврозоната) одобрят основните линии на гръцкия план. 

Ключови думи

Коментари

Бързо-само хуманитарна помощ за соц. слабите=Подайте молба

Фгф

Викаш да вземат от "социално силните" каквато е супердисциплинираната България.:)))

ЯСО

Почвайте законите, в които да са промените! Трябва да работите и през уикенда, въпреки, че в Гърция е забранено това!

Хохо

И що ви трябваше да се пънете??? Сега не само се наведохте, не само го направихте със свалени гащи, не само ще ви шляпат ама и ще теябва да обясните що ви харесва, въпреки охи-то

Развеселен

явно Цакаталос е по-мъдър от предшественика си Варуфакис

Цакаталос беше заместник на Варуфакис. И двамата играеха и игарят ролята на доброто и лошото ченге. Ако мине.

гп

Надявам се някъде средата на януари, след зимната ваканция на финландския парламент, да се отвори времеви прозорец да бъде разгледана молбата на Гърция на първо четене. Това би трябвало да е достатъчно бързо. Другите кога ще откликнат не се знае със сигурност, но до края на 2022 година би трябвало да приключат с разглеждането на тази молба.

Европа вече не е същата. Изфиряса идеализма. Появи се на сцената гръцката агресивна тарикатюина. Взимаш пари, не връщаш, наричаш кредитирите си рекетьори, зелки, чиновници и след епитетите искаш нови заеми. И се сърдиш, че не ти ги дават. И очакваш, че парламентите на другите 18 народа ще се свият с наведени глави пред подобно нахалство. За да си мкислиш нещо подобно - трябва да си пълен олигофрен - нещо като Кабакчиев!

Кабакчиев

Хи-хи, каква бясна злоба на българските празноглавци, и то защо? Защото Германия, Франция и брюкселските чиновници не си и помислят да изхвърлят нещо, което им трябва - Гърция. И никога няма да си помислят. Те и България няма да изхвърлят, но вероятно ще продължат да я държат в плен на престъпната съдебна система - за да има кого да сочат с пръст. Гърция не им е достатъчна в това отношение. Ето защо след OXI-то ще трябва още шамари да се понабият на самозабравящата се част от германската популация и някои съседни. И това ще стане скоро в страни като Испания най-вече. То бива, бива да си високомерен и да се мислиш, че си център на света, ама ... Но ще подчертая, че наглите и самозабравящи се индивиди в България са много повече процентно от тези в Германия. И да припомним на какво се дължи успехът на Германия. На какво? На помощи и опрощаване на дългове. Включително един огромен дълг към Гърция, който Германия си самоопрости.

Деян

Идиотизмът на Кабакчиев се разраства с всеки изминал час. Очевидно това е индивид, нямаш нищо общо с България, а и с човешката логика изобщо. Мутант някакъв. Злокачествено явление.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.