АТИНА - Новият гръцки министър на финансите Евклидис Цакалотос днес защити предложенията на гръцкото правителство до кредиторите и каза, че се надява да постигне бързо споразумение по тях.

Предшественикът му Янис Варуфакис призова в туитър депутатите да подкрепят проектозакон, упълномощаващ Цакалотос да договори с институциите – Европейската комисия, Европейската централна банка и с Международния валутен фонд - споразумение за тригодишна помощна програма за 53 милиарда евро срещу мерките предложени от гръцкото правителство.

„Утре Евклидис Цакалотос заслужава подкрепа от всички ни. Моята я има изцяло. После ще оценим резултата“, написа Варуфакис, прилагайки и факсимиле на писмо до председателката на парламента Зои Костандопулу, че ще гласува „за“ законопроекта.

Цакалотос трябва да защити предложенията на правителството утре на решителна среща на Еврогрупата (финансовите министри на Еврозоната)  в Брюксел, от която зависи дали страната ще остане в общата валута.

Опозиционните партии „Нова демокрация“ и „Потами“ обещаха също да го подкрепят, макар да критикуваха СИРИЗА, че доведе преговорите с кредиторите до срив, а страната до ръба на отпадане от Еврозоната.

Цакалотос в отговор ги попита, защо след като СИРИЗА е направила толкова грешки, народът гласува с голямо мнозинство все за нея на европейските избори през май 2014 година, на предсрочните парламентарни на 25 януари и на референдума на 5 юли тази година.

„Най-важният въпрос е по-добро ли е това споразумение от това, което имахме миналата седмица (преди референдума – б.а.) или не?“, каза той.

Цакалотос посочи, че фискалните цели за тази и следващите три години остават облекчени в сравнение с тези от изтеклата програма. Но точно това бяха предложили и институциите, преди премиерът Алексис Ципрас да прекъсне едностранно преговорите на 26 юни и да обяви референдума.

Цакалотос заяви също, че увеличените данъчни тежести за по-бедните острови и за по-социално уязвимите части от населението ще се въвеждат постепенно и ще бъдат придружени с реформи за по-висока събираемост на данъците и за борба с корупцията.

Като основно предимство той изтъкна, че пакетът ще има достатъчна продължителност, за да направи правителството по-дълбоки и обхватни реформи и да привлече инвестиции. Досегашните правителства са вземали мерки на парче, за да получат след това транш помощ, след което са повтаряли същото, каза той.

Цакалотос каза и че до 2022 година профилът на гръцкия дълг ще бъде променен. Гръцките облигации в Европейската централна банка ще бъдат заменени с други към Европейския механизъм за стабилност, което ще улесни обслужването на този дълг, каза той.

Всичко обещано обаче подлежи на договаряне, ако в събота Еврогрупата (финансовите министри на Еврозоната) одобрят основните линии на гръцкия план.