БСП-Кърджали организира местен референдум за отделяне на града в самостоятелна община. Пред Клуб Z местният лидер на социалистите Георги Кючуков обясни, че вече се търси подкрепа и от общинските съветницина ГЕРБ.

За да бъде иницииран референдумът за него трябва да се подпишат най-малко 9 общинари. БСП обаче има само 6. ГЕРБ трябва да заявят своята позиция в понеделник.

Ако герберите откажат да се включат в инициативата социалистите ще опитат да съберат подписка от гражданите в нейна подкрепа. Според Кючюков, за да стане референдумът задължителен, за него трябва да се подпишат около 10 000 жители на Кърджали.

Местният соцлидер не скри, че една от целите на допитването е градът да престане да бъде под политическия монопол на ДПС.

"В града ДПС е трета политическа сила, печели изборите заради гласовете на околните села", обясни Кючуков.

Той обаче изтъкна, че ако Кърджали се отдели като самостоятелна община, от това ще има и икономически ползи - както за града, така и за селата.

"Ако те (селата) се отделят в отделна община, ще могат да кандидатстват по програмата за селските региони, което сега е невъзможно", обясни Кючуков.

Според него не е справедливо, че в момента данъците, които плащат гражданите на Кърджали, отиват най-вече за издръжка на селата.