Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ) отправи публична покана към Калоян Стоев от вестник "Труд" да се включи в дискусия за разследващата журналистика в България. 

Името нашумя в последните дни, когато прокуратурата се самосезира след подписана от него публикация за договор за поддръжка на климатици в Министерството на правосъдието. Няколко часа след излизането на статията, пресцентърът на държавното обвинение съобщи, че проверява министър Христо Иванов по случая. Никой нито в редакцията на в."Труд", нито в други редакции в София не познава такъв колега.

Това провокира съдебни репортери да питат вчера главния прокурор Сотир Цацаров защо се самосезира избирателно по статии от несъществуващи автори.

"- Ако не съществува такъв автор - физически ако не същестувва, какво правим? - попитаха журналистите обвинител № 1.

- А ако фактите са верни, какво правим? Ако фактите са неверни, какво правим - отказваме да образуваме досъдебно производство. Не мога да разбера защо толкова ви вълнува авторът на въпросна дописка" - беше отговорът на Цацаров.

Днес АЕЖ съобщи, че са "впечатлени от светкавичната реакция на прокуратурата след публикация на Стоев, бихме се радвали да научим от първа ръка на какви условия трябва да отговаря едно журналистическо разследване, за да подтикне правораздавателните органи към незабавни действия."

Ето и пълния текст на откритото писмо:

 

Асоциацията на европейските журналисти-България отправя покана към Калоян Стоев от вестник „Труд“ за дискусия, посветена на разследващата журналистика в България. Впечатлени от светкавичната реакция на прокуратурата след публикация на Стоев, бихме се радвали да научим от първа ръка на какви условия трябва да отговаря едно журналистическо разследване, за да подтикне правораздавателните органи към незабавни действия.

Доколкото разбираме, колегата Стоев е нов в професията, тъй като първата статия, подписана от него, е от края на април. Това прави постижението му още по-забележително – едва петият му материал се превърна в централна тема за страната. Затова би ни било много полезно да разберем какъв е новаторският му подход, донесъл подобен успех.

Ценим високо факта, че Стоев се е посветил изцяло на една-единствена, безкрайно важна тема –правосъдието. В АЕЖ-България сме на мнение, че голяма част от проблемите на медийната среда са свързани именно с неработещата съдебна система. Липсата на адекватно правоприлагане позволява на едни и същи хора да източват банки, да злоупотребяват с национални и европейски фондове, да унищожават природното богатство, да установяват монопол на различни равнища и да контролират редица медии, които не само прикриват престъпленията им, но и се използват като „бухалки“ за разчистване на сметки с всеки, който дръзне да им се противопостави и да проведе реформи, които да направят от България по-правова държава. Тези медии-„бухалки“ са платформа за черен пиар и активни мероприятия посредством материали, подписани често от несъществуващи автори, зад които се крият нечисти политически интереси. Ако даден политик или гражданин, попадне на мушката им, означава, че наистина е започнал да мъти водата на мафията, която има интерес България да остане в блатото, в което се намира и нищо в системата, гарантираща благополучието на престъпниците, да не се промени.

Тези и други теми бихме искали да обсъдим с колегата Калоян Стоев и се надяваме той да е в състояние да приеме нашата покана за среща. Смятаме, че би било особено полезно на тази дискусия да присъства и главният прокурор Сотир Цацаров. Знаем, че той вече заяви, че не желае да се среща със Стоев, но за журналистическата общност в България би било безкрайно ценно да научи как прокуратурата избира по кои журналистически материали да се сезира мигновено. Много е любопитно дали за незабавна реакция е необходимо темата да е от фундаментално значение, като тази за поддръжката на климатиците на обща стойност 981,50 лв на месец, или, по изключение, може да се очаква такава и при не толкова важни разследвания на злоупотреби за милиони и милиарди. Господин Цацаров, офисът ни не е далеч от Съдебната палата, молим ви да дойдете поне за малко.

АЕЖ-България е на мнение, че участието на Стоев от в. Труд в дискусия за разследващата журналистика ще е от изключителна полза, за да направим моментна снимка на медийната среда и очакваме колегата да се обади с предложение за дата и час, когато му е удобно да се срещнем. Използваме случая да поканим Стоев и други, истински журналисти да се включват в традиционната ни анкета за свободата на словото.

Ключови думи

Коментари

Радев

Да поканят и "Георги Георгиев" - друго острие на в. "Труд" в разследващата журналистика, специализирано по темата "Гриша Ганчев

Ангел Иванов

Колегата "Калоян Стоев" да присъства, само ако в нея участва и лицето "Георги Тонев Колев"? Някой спомня ли си, че имаше и такъв анонимник? Ама той беше от добрите...

Чудесна покана. И учтиво формулирана.

bkackbox

да не забравяме кой е гл. редактор на "труд" – небезизвестния петьо-партийната книжка-блъсков.

Петьо Петьо

разкриха те.

Сезиран

Цациии, убий се бре!Похарчиха държавата, сега ще я допотрошите ли бре, негодници?

Ще пита Пеевски дали го пуска...

бояна- банкя- главна прокуратура

Дори и в годините на мракобесния комунистически режим, Главна прокуратура не е била оглавявана от такова отвратително и долно нищожество, като дебелата свиня Цацаров! Никога! Това мазно и слузесто, тлъсто двукрако, е назначено на този пост единствено и само за да прикрива чудовищните престъпления на агентите Сава и Павел (Доган и Местан), и разбира се - на прекия си началник, едно само два килограма по-тлъсто от него отвратително и нагло туловище, викат му Пеевски! Свинята Цацаров беше назначен от Доган за Главен прокурор и да съдейства за фалита на КТБ, както и за разграбването на активите на банката. А агент Буда, познат и като Боко тиквата, просто е изпълнил нареждането на стария си ортак - Доган (агент Сава), който пък за целта е получил от Цветан Василев 5 милиона евро (вж. сайта "Бивол"). Мерзавецът Ахмед Демир Доган, най-зловещата политическа фитура в по-новата ни история, ги държи всички тези нищожества на къса каишка и те не могат да мръднат - и банкянската мутра, и многоимотния физкултурник с 6 - те апартамента, и дебелата свиня Цацаров (особено него), и кобургския лакей Иван Искров, и закрилника на углавни престъпници - Писанчев, и жалките, корумпирани и безгръбначни нищожества във ВСС, и цялата отвратителна сган от подобни на тях "магистрати" и "политици"!

!!!

Да го духаш, трол нещастен ;). Цяла камара глупости за да замесиш и Буда. Да му ядеш топлите муда.

xerox

Прокурорът Кокинов си го каза в прав текст на Буда: "Не ми се подсмихвай, ти си го избра!" Всички го чухме, нали? След такава реплика по света падат глави, валят оставки, премиери влизат в затвора, граждани излизат на улицата.... Не и в Булгаристан, страната на чудесата.

РАДАН

Ти си поръчваш един нов компромат, защото старият е повреден. Коректната сергия за компромати ти дава нов, плюс един безплатен, за да компенсира изхабените нерви. Лъжата, че Христо е лобирал за лош доклад, П..К явно я знаят лично от Тимерманс и Юнкер. А лъжата, че съм се срещал с Протестна мрежа лично от Антоанета Цонева ли я знаят ? Не организирам протести, работя за реформата в НС. Но ако не са платили извънреден труд на дописниците за този усилен ден, съм готов да помогна. Ще дам 50 лв. на журналиста Стоев. Лично.

Точно на място протестърите са цитирали сумата 981.50 лв. на месец. Ако Христо Иванов не може да поддържа ред за 1000 лв. на месец в собственото си министерство, каква съдебна реформа е тръгнал да прави? Кундурджията, не по-високо от обувките.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.