ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ

Какво да се прави с гръцкия дълг ще е централен въпрос на утрешното извънредно заседание на финансовите министри на Еврозона (Еврогрупата), каза днес висш европейски представител. Вчера председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова кредиторите да предложат на Атина облекчаване на дълговото бреме, ако правителството на Алексис Ципрас представи приемлив план за икономии и реформи.

"Гръцкият дълг ще бъде централна част от дискусиите в Работната Еврогрупа и в Еврогрупата“, каза представителят.

Работната Еврогрупа включва заместник-министрите на финансите от общата валута. Те утре сутрин ще подготвят ключовото заседание на шефовете си, които от 15 часа след обяд ще се произнесат може ли да има трета помощна програма за Гърция, която да я избави от напускане на еврото.

Досега правителството на Ципрас настояваше за облекчаване на дълговото бреме на страната му след "подстрижката“ със 107 милиарда евро и разсрочването на плащанията с десет години през 2012 година. Кредиторите настояваха, че дългът може да се разглежда по-късно, след като Гърция приеме и приложи нова програма от реформи и фискални мерки. Тази сутрин в Брюксел се появиха признаци на оптимизъм за постигане на споразумението.

"Жан-Клод Юнкер каза, че предложенията (на гръцкото правителство – б.а.) са добри“, каза пред гръцки журналисти Ставрос Теодоракис, лидер на опозиционната гръцка партия "Потами“, който днес бе приет от председателя на Комисията.

"Трите институции анализират тези предложения с намерението да съобщят оценката си на Еврогрупата  преди края на деня“, каза говорителят на Юнкер Маргаритис Схинас, визирайки Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд. "Следващата стъпка е ( заседанието на) Еврогрупата утре“, допълни Схинас.

В 14 часа днес се очакваше телеконферентен разговор между Юнкер, председателите на ЕЦБ и Еврогрупата Марио Драги и Йерун Дейселблум и изпълнителната директорка на МВФ Кристин Лагард. 

Очаквайте подробности!