"Нямам мандат да изведа Гърция извън Еврозоната", заяви пред депутатите от парламентарната група на СИРИЗА гръцкият премиер Алексис Ципрас. Той представи новият план за излизане от кризата, който снощи бе изпратен на кредиторите и лидерите от Еврозоната.

"Ще се опитам да постигна възможно най-благоприятното споразумение с кредиторите", добави министър-председателят.

Вчера гръцкото правителство поиска заем от 53 млрд. евро от кредиторите. Предложенията в замяна включват повишаване на ДДС, както и пенсионна реформа и реформиране на държавните служби, за да се увеличат приходите на правителството в замяна на финансова помощ за три години. Гърция иска решение "да се коригира" огромният й държавен дълг, който е 180% от БВП, както и "пакет от 35 милиарда евро", предназначен за растеж, предаде АФП.

С тези действия Ципрас на практика се съгласява с почти всички искания на кредиторите от 26 юни.

Днес гръцкият парламент трябва да гласува, с което ще позволи или забрани на премиера да преговаря в Брюксел.

"Трябва много внимателно да проучим гръцките предложения, защото честно казано нямам никакво доверие на Атина и не разбирам каква е разликата между плановете преди неделята на референдума и днес", коментира междувременно в Берлин Михаел Фухст. Той е земестник-парламентарен бос на партията на Меркел - Християндемократическия съюз. "Нали на референдума гръцкият народ каза охи", припомни той. Според него е важно да се види дали новите предложения са работещи и ще доведат до реални стъпки, иначе няма никакъв смисъл от приемането им.