Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Партийна власт - колкото е възможно, капитализъм - само толкова, колкото е необходимо. Този принцип спазва вече три десетилетия и половина икономическата политика на китайските комунисти. Отворените пазари и гъвкавата икономика никога не са били  идеал, издигнат повътрешно убеждение. Винаги е ставало дума за едно - да се гарантира собствената власт. Това се удаваше неочаквано лесно и неочаквано добре - и сега стигна до своя предел. Пекин има нужда от план Б. И той го няма.

След бързия скок на борсовия курс цените на акциите се намират в свободно падане. За месец те паднаха горе-долу с една трета. След новото чувствително спадане в сряда пазарите малко се успокоиха в четвъртък сутринта. Но ситуацията остава катастрофална. Властите в Пекин от края на юни реагират със серия намеси, които бяха безрезултатни. В сряда бе пуснат пакет от антикризисни мерки на стойност примерно 37 милиарда евро.

В действителност те искаха да зарежат всичко и да стимулират потреблението, а не инвестициите. Но тогава ще бъдат построени нови градове-призраци. В Пекин цари паника, това не може да бъде сбъркано с нищо друго.

Това е ново измерение. Досега властите на Народната република можеха да убедят собствените си граждани, а също така и чуждестранните наблюдатели, че държат под контрол и икономиката на огромната си страна. Те можеха, поне така изглеждаше, да контролират икономическия растеж по свое усмотрение. Те се справяха удивително добре с неуспехите като тези по време на финансовата криза през 2008-2009 г.

Бързо растящото благосъстояние и неговият мащаб гарантираха социалния мир, а също така политическата власт на комунистите. Почти изглеждаше, сякаш китайският стил на управляем капитализъм е станал вещо от рода на трети път. Такъв, който обещава динамичен пазар, а също така повече стабилност и гаранции за сигурност, отколкото "каубойския" капитализъм на американците.

В действителност обаче Пекин трябваше да допуска в политиката все повече пазар, за да изпълнява за дълъг период обещанието за разцвет. Колкото по-капиталистическа и голяма ставаше китайската икономика, толкова повече тя губеше способност за макроуправление - което добре се вижда сега.

Първичността на политиката пред икономиката, която така биха искали лидерите на страните, вече я няма и в Китай. Можем само да се надяваме, че Пекин ще извлече правилните поуки - и ще престане да влошава положението чрез безпомощен интервенционизъм.

-----

* Авторът е бизнес редактор в германските вестници "Ди Велт" и "Велт ам Зонтаг". Препечатваме коментара му от "Ди Велт".

Ключови думи

Коментари

тука е така

Ах какво стана с дръпнатите?Дойде му времето и на Китай,което доказва че когато Америка и Европа са зле всички останали тръгват след тях,което доказва че двигателя на света НЕ Е БРИКС или мрикс,а Щатите и Европа БЕЗ РУСИЯ!!!

Развеселен

дори китайците не могат се съревновават с англосаксонците... уникално

Мунчо

Китай е Велика страна,за нейната хилядолетна история комунизмът е една мимолетна грешка

Развеселен

Никой не го отрича... но дори на тях им е трудно. Японците са най-близо до истината, но те си знаят ограниченията и не се конкурират, а работят съвместно със Запада. Така и трябва да бъде, в крайна сметка всички сме хора, а после се делим на народи.

Касапин

Чакам да се продънят здраво и тогава ще пуснат в обръщение конспиративни теории как американците ги пръскали с кемтрейлс и затова им паднали индксите.

Някои затънали в манталитета на брокери са забравили (ако въобще някога са знаели), че акциите служат за набиране на капитал, а търговията с тях е вторичен отпадъчен продукт. Отпадъчен продукт, който бе изведен в основен, а спекулата превърната в самоцел. Цената на акциите в Китай пада заради очаквания за срива на Еврозоната и нова голяма криза в Европа. От падането на цената на акциите, обаче нищо за реалната икономика в Китай не следва. Ако Еврозоната наистина се срине, това ще е лошо за китайският износ, но засега нищо такова не се е случило.

koko

е ще преминат в чист капитализъм и нещо като демокрация, ще има сътресение, но това е положението... Богатият човек се страхува по-малко за себе си и семейството, такаче диктатурата е обречена.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.