Токът трябва да поскъпне от 1 юли. Това е общото желание на трите енергоразпределителни компании, както и на държавната НЕК. Днес ЧЕЗ, Енерго-ПРО и ЕВН внесоха предложенията си за нови тарифи в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

И трите компании искат поскъпване на тока средно със 7,9 на сто. Това не означава, че с толкова ще се увеличат крайните сметки за електричество. Регулаторът има крайната дума за това кой ще плати по-високата сметка. 

Икономическият министър Драгомир Стойнев и шефът на парламентарната енергийна комисия Явор Куюмджиев (и двамата социалисти) вече нееднократно обявяваха, че няма да допуснат увеличение на тока за бита. В същото време дефицитите в цялата енергийна система нарастват и се трупат многомилионни дългове. Ако управляващите не искат да бъдат обвинени в неспазено обещание, то вариантът е поскъпването на тока да бъде пренесено изцяло върху бизнеса, а сметките на гражданите да останат без промяна. Според запознати именно това е най-вероятният сценарий предвид наближаващите избори за европарламент на 25 май.

Държавната НЕК също е поискала по-висока такса за пренос, която също би увеличила сметките с около 1 процент, съобщиха за Клуб Z от енергийния регулатор. Засега оттам обаче мълчат за това какво са поискали производителите на ток. От ДКЕВР обаче обещаха обобщена информация след като бъдат обработени всички претенции в сектор енергетика.

Има силна необходимост ДКЕВР да включи в разходите на НЕК механизъм за компенсиране на натрупаните и неразплатени средства, свързани с изкупването на енергията от възобновяеми източници, заявиха от ЕВН в съобщение до медиите. Именно прихващането на дългове за 350 млн. лева за зеления ток станаха причина за стартирането на процедури за отнемане на лицензите на трите ЕРП-та.