Китай се опитва вече цяла седмица да укроти пазарите и разкри още мерки, които целят да спрат разпродаването на акции, предаде Ройтерс.

Централната банка обяви, че ще увеличи подкрепата си за брокерските къщи.

Отчаяните усилия се полагат, след като стана ясно, че китайските акции са загубили над 30 на сто от стойността си от средата на юни насам. Някои инвеститори се притесняват, че възможността тези проблеми да се прехвърлят и върху реалната икономика е по-голяма заплаха от гръцката криза.

Според Bespoke Investment Group китайските фондови пазари до момента са изгубили 3,25 трилиона долара. Това е повече от целия фондов пазар на Франция и около 60 на сто от японския.

Най-тревожна е ситуацията в Шанхай, който е най-големият град и финансовата столица на страната.

Властите изпаднаха в паника (или дадоха знак, че са изпаднали) едва от една седмица, отбелязва Си Ен Ен. Дотогава медиите, контролирани от единствената партия - комунистическата, в продължение на месеци бълваха похвали за успехите на икономиката. Шанхай бе обявен за най-проспериращият пазар в света. А хората бяха призовавани да инвестират на борсите на фона на главоломно покачващите се цени на акциите.

Сега обаче листваните на китайската фондова борса фирми опитват да предотвратят отлива на инвестиции, като замразяват акциите си. Индексите паднаха след предупреждение на регулатора по ценните книжа, че инвеститорите изпадат в паника.

Индексът CSI300, включващ най-големите листвани в Шанхай и Шънчжън фирми, затвори при спад от 6.8%. Shanghai Composite Index пък спадна с 5.9%.

Понеже половината пазар е спрял търговията, а инвеститорите се освобождават от всички акции, за които се намира купувач, смятаните за сигурни фирми, подкрепени от стабилизационни средства, понасят най-голямата тежест.

Стоковите пазари също отразиха притесненията за състоянието на втората най-голяма икономика на света след тази на САЩ. Цената на медта падна до шестгодишен минимум, а петролът поевтиня до 56 долара за барел.

Над 500 листвани в Китай фирми обявиха вчера замразяване на търговията на акциите си в Шанхай и Шънчжън. Така те се опитват да се опазят от срива. Общият брой на тези компании стана 1300. Стойността им е 2,4 трилиона долара, или 45% от пазара.

Сривът на китайските борси, които бяха удвоили стойността си в рамките на една година, е сериозен проблем за президента Си Цзинпин и ръководството в Пекин, отбелязва Ройтерс. Подходът на правителството с пазарни интервенции също повдига въпроси дали властите са в състояние да продължат да либерализират икономиката.

С помощта на подкрепяна от държавната финансова банка Китай подтикна брокерски къщи и инвестиционни фондове да купят акции на стойност милиарди долари. Регулаторът обяви, че Securities Finance Corp е предоставила повече от 41,8 милиарда долара за тази дейност.

Неочакваното намаляване на лихвения процент от страна на Централната банка в края на юни и други обявени мерки за стабилност също не помогнаха много за успокояване на инвеститорите.

 

Кой е заплашен

 

Малко чужди инвеститори са директно засегнати от ставащото в Китай, отбелязва Си Ен Ен. Едва 1,5 на сто от китайските акции са чужда собственост според данни на Capital Economics. Пекин продължава да ограничава инвестициите от чужбина.

Иначе поводите за притеснение извън Китай са забавянето на икономическия ръст и колебаещите се пазари.

 

А в това време...

 

Китайският премиер Ли Къцян е бесен от лошите новини, предаде АФП. Той току-що се завърна от едноседмична обиколка из Европа в родината си.

Президентът Си Цзинпин се намира в руския град Уфа на срещата на върха едновременно на три организации. Това са БРИКС, ШОС (Шанхайската организация за сътрудничество) и Евразийския съюз.

С най-голямо внимание се следи форумът на БРИКС. Това са петте най-развиващи се икономики в света - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Те са представени от президентите Владимир Путин, Дилма Русеф, Си Цзинпин, Джейкъб Зума и индийския премиер Нарендра Моди.

От ляво на дясно: Дилма Русеф, Нарендра Моди, Владимир Путин,
Си Цзинпин и Джейкъб Зума откриват форума на БРИКС в Уфа.

От Уфа обаче идват малко добри новини, отбелязват руските медии. Сред главните обсъждани теми били газовите договори. Подписването на споразумение за доставка на руски газ за Китай по така наречения западен тръбопровод отново "забуксувало", пише в. "Московский комсомолец". Това страшно разстроило домакина Путин, което било изписано на лицето му.

Москва се надява именно на Пекин заедно да отговорят на натиска на Запада и така да изправи на крака икономиката си, страдаща от западните санкции.

На форума бе обявено създаването на Банка за развитие на БРИКС с разрешен капитал от 100 милиарда долара, както и на "пул от валутни резерви". Индийски експерти прогнозират, че новата банка ще бъде сериозно противодействие на Световната банка и Международния валутен фонд и изобщо ще бъде алтернатива на господстващата в света система "евро-долар". Те обаче така и не обясниха как ще стане това.

На фона на неясните съобщения от Уфа ТАСС съобщи за предложението на индийския премиер Нарендра Моди сраните от БРИКС да си направят общи кинофестивал първенство по футбол.