Изправен срещу интензивна кампания срещу управлението му, министърът на правосъдието Христо Иванов днес заяви от Брюксел, че не възнамерява да отстъпва.

„Моят ангажимент е да направя всичко необходимо да избутам съдебната реформа, колкото може по-далече“,  каза той пред журналисти в Европейската комисия.

„Ако това изисква моята оставка – с удоволствие. Но за момента това изисква да остана на поста и да работя. Така че, нека тези, които ми искат оставката да не радват твърде много. Ще направя всичко необходимо да се случи реформата“.

„Очевидно има огромна съпротива, очевидно тази съпротива идва от хората, на които настоящият модел им харесва, но сегашният модел на състояние на нещата не харесва на българските граждани“, заяви той.

„В момента падат маските и всеки избира страната, на която да застане“.

Министърът разговаря с генералния секретар на Комисията Катрин Дей за състоянието на съдебните реформи в България. Генералният секретариат подготвя докладите от европейското наблюдение върху правосъдието и вътрешните работи на България и Румъния.

Дей се е интересувала от политичесата подкрепа за конституционните промени, свързани с реформата на съдебната власт, закона за нея и закона да предотвратяване на корупцията по високите етажи на властта, каза Иванов.

Тя е подчертала, „че е изключително важно ние да направим организационните промени както по отношение на Висшия съдебен съвет така и по отношение на изграждането на новия организационен модел на прокуратурата, който предвижда стратегията“, каза Иванов.

„Докато нямаме ново ниво на отговорност и на лидерство в съдебната власт, няма как да убедим Комисията, че може да очаква последователни резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта“, каза Иванов.

„Въпреки желанието на Комисията механизмът да отпадне... колкото може по-скоро, докато в София няма конкретни резултати, и то последователни резултати, това няма да може да се случи“.

Той подчерта, че Комисията забелязва „позитивните резултати“ в Софийския градски съд – дисциплинарните производства и анализа на ситуацията там.

По думите му в България лобитата в различните сектори - политическа власт, съдебна система, медии, икономика, „очевидно са формирали една добра структура, която позволява от една страна да са встрани от закона, една ефективна ненаказуемост, от друга страна – използването на съдебните институции за натиск, използването на медиите за отбрана, корумпирането на политическия процес, така че цялата тази схема да се презарежда... това е централният проблем на страната“.

„В крайна сметка разплитането на този модел зависи от това да реформираме модела на Висшия съдебен съвет“, каза Иванов.

Целта на реформата е да бъдат прекъснати многогодишни зависимости, „тенденции и практики на влияние върху отделните съдии, ограничаване на независимостта на съдията и на прокурора и реалната възможност да се програмират конкретни резултати по дела“.