Атака срещу съдебната реформа и защита на премиера Бойко Борисов. С това се справи съветникът в Министерския съвет Яне Янев в студиото на бТВ.

Той обвини Радан Кънев и Христо Иванов, че само „разтягат приказки“ и не са уточнили параметрите на съдебната реформа.

Те са задали параметрите и би следвало сега да понесат своята отговорност“, призова съветникът на Борисов.

Той даде примери – след разделянето на Висшия съдебен съвет на прокурорска и съдийска квота, къде ще попадат адвокатите или преподавателите, които Народното събрание избере.

„Защо няма отговор на този въпрос? Кой ще определя бюджета на съдебната система – прокурори или съдии или ще има общ пленум, който ще обезсмисли разделянето“, продължи атаката си Янев.

Според него „съдебната реформа трябва да се прави с конкретика, а не с разтягане на приказки без край“.

Поредното обвинение срещу Реформаторския блок и министъра на правосъдието Христо Иванов бе за заявлението, че съдебната реформа е определяща за участието им в правителството.

„Ако това иска министърът на правосъдието, това е страшно“.

И това не бе всичко. Яне Янев критикува думите на Христо Иванов, че ВСС осъществява търговия с влияние. Призова главният прокурор или да започне разследване на ВСС, или да привика Иванов и да изиска от него да представи документи. В противен случай Иванов атакувал конституционния ред.

Борисов не бил виновен за Искров

Яне Янев обвини бившата съпредседателка на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова, че наложила преизбирането на Иван Искров за управител на БНБ през 2009 година на своя глава.

Фидосова много пъти си позволяваше да говори от името на Борисов. Позволяваше си да командори без да има такова правомощие...

Фидосова нееднократно е спекулирала с името на Борисов и изпълнителната комисия на ГЕРБ. Бях сигурен и аз мога да потвърдя, че не е имала такъв мандат“.

Яне Янев обвини и Иван Костов, че бил основен фактор и в КТБ, и в още една - „по времето, когато Славчо Христов контролираше една банка“. Как бе прехвърлен капиталът на тази банка, попита Янев и оцени слабо доклада на комисията за КТБ.

Защо комисията не даде списъка на всички кредитополучатели – какво са заложили и в какъв размер е това. КТБ е била черна каса на определени политически и икономически групировки, които чрез тази черна каса са осъществявали неретгламентирани политически и търговски операции“.