Най-голямата социалната мрежа се готви за следващите си 1 милиард потребители, и първата стъпка е огромен дата център, захранван от вятъра, който вече се строи във Форт Норт, щата Тексас, съобщи mashable.com

На обща площ от 111 акра, или 450 000 квадратни метра ще са разположени три сгради, плюс множество вятърни електрогенератори, с обща мощност 200 мегавата - или 10% от АЕЦ Козлодуй. Това обаче ще е достатъчно, тъй като сървърите няма да се нуждаят от климатици, а само от въздуха извън центъра.

По принцип подобни центрове точат огромни количества енергия. През 2013 г. 3 милиона подобни центрове само в САЩ точат над 100 милиарда киловат-часа годишно, което е 2% от цялата електрическа енергия в държавата.

Петият дата център на Фейсбук, четвърти в САЩ, се строи с цел да подобри растящата глобална инфраструктура на Фейсбук, както и проекта Internet.org, който цели да осигури безплатен интернет на хората в държавите от Третия свят, обясни директорът на центровете на компанията Кен Патчет.

В момента "Фейсбук" има 11,5 милиона потребители - повече от половината интернет потребители в целия свят - и продължава да расте. Създателят Майк Зукърбърг обаче каза в началото на годината, че планира до края на 2015 г Internet.org да е достъпен в 100 държави - макар в някои държави, като Индия, да среща съпротива от хора, които твърдят, че така се нарушава мрежовата неутралност.