Дами и господа, това, което предстои да се случи, не може да бъде наречено по никакъв друг начин, освен културна инвазия! И то не в някоя си отделна чужда държава, а на цял континент. Сред ледовете на Антарктида вече ще има наша, българска, родна художествена галерия! Фактът не може да не ни радва, защото сме доказани първопроходци - никой досега не се беше сетил за подобно нещо. Оттук нататък и Британският музей да бъде пренесен на Южния полюс, а Лувърът да открие своя зала на брега на морето Рос, всеки ще знае кои са първите културни агресори сред местното пингвинско население.

Началото ще бъде поставено на 3 април (четвъртък) в 11.30 ч. В Балната зала на НХГ ще бъде подписан договор между галерията и Българският антарктически клуб. Договорът полага началото на дългосрочен проект за създаване на Първа антарктическа художествена галерия - филиал на Националната художествена галерия на шестия континент. Инициатори и реализатори на проекта са Бисера Йосифова, директор на НХГ, и проф. Христо Пимпирев - ръководител на Българския антарктически институт.

Засега, поради липса на отделна сграда, експозицията ще бъде разположена в българската научна база „Св. Климент Охридски” на остров Ливигстън и ще бъде единствената по рода си художествена галерия в Антарктида. Първата експозиция е представителна извадка от 10 живописни творби, собственост на НХГ.