Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Приходите от данъци в България са вторите най-ниски като процент от брутния вътрешен продукт (БВП) в рамките на Европейския съюз. Това показват обобщените данни на европейското статистическо бюро Евростат за 2012 г.

У нас приходите от данъци възлизат на 27,9 процента от БВП. По-малко са единствено в Литва - 27,5%.

Средното ниво на данъците към БВП сред 28-те държави от общността е 40,6%, а за 18-те страни от еврозоната достига 41,7%, показват данните на Евростат. Според бюрото от 2011 година се забелязва тенденция данъчните приходи като дял от брутния продукт да се увеличават.

През 2012 г. най-високите данъци като процент от БВП е събрала Дания - 49,1 на сто. На второ и трето място по този показател се нареждат Белгия и Франция съответно с 48% и 47%.

Големите разлики в приходите от данъци в различните европейски държави се дължат основно на облагането на доходите. В Дания само този налог възлиза на 30,4% от БВП на държавата за 2012 г. В Литва и България приходите от данък общ доход са съответно 4,9% и 5% от БВП, показват данните на Евростат.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.