Гърция търси краен изход от кризата с предложенията си за реформи, които ще бъдат готови до края на седмицата.

Това заяви премиерът Алексис Ципрас, цитиран от Ройтерс. Той говори веднага след края на извънредната среща на върха на Еврозоната.

"Гръцката страна ще продължи усилията, подкрепена от присъдата на гръцкия народ, волята на широкото мнозинство за изпълнимо споразумение, което ще сложи край на дискусията за излизане от Еврозоната и ще очертае перспектива за окончателно излизане от кризата", каза Ципрас.

"Еврозоната прояви политическа воля да даде още един шанс на Гърция", каза новият финансов министър Евклидис Цакалотос. Той допълни лаконично, че е постигнат напредък на заседанието на Еврогрупата.

"Нещата са по-сложни", коментира министърът факта, че Атина не представи официално нови предложения за споразумение с кредиторите на заседанието.

Цакалотос преминал "по-скоро успешно приемния изпит" пред колегите си, кометнтират пред АФП източници от ЕС. Според тях министърът потвърдил, че Гърция иска нова програма за 2 или 3 години, както искат германците.

Цакалотос наследи подалия оставка в понеделник Янис Варуфакис, който бе изнервил и колегите си от Еврозоната със своя остър и цветист език.