Неправителствената организация "Претестна мрежа" призова чрез фейсбук страницата си да не се спира съдебната реформа, след като днес на заседание на временната парламентарната комисия за промени в конституцията стана ясно, че те няма как да минат през Народното събрание поради това, че едва ли ще се съберат 160 депутати в подкрепа на исканите промени.

Ето и призива:

Поправките в Конституцията се превръщат в разиграване с големи залози

Днес на своето заседание Временна комисия за обсъждане на законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията на Република България не събра мнозинство за неговото приемане. С 5 гласа "за", 6 "против" и 1 "въздържал се" законопроектът не беше приет.

Как се стигна до тук? Двама депутати от управляващото мнозинство от РБ и ПФ предпочетоха други по-важни за тях дела от това гласуване и не участваха в заседанието. АБВ гласуваха твърдо против. Неподкрепен от комисията, законопроектът влиза в зала. Там ще са нужни минимум 160 депутати, за да бъде приет. #160от240, толкова са нужни. Политическият елит е склонен да се договаря за всяка буква от тези поправки. Видна е огромната съпротива на статуквото. Отсъствието на двама членове и гласуването срещу законопроекта от представители на управляващото мнозинство е много лош знак. Остава само гражданският натиск. Всеки един глас е важен, но чист, а не прекупен през договорки. Питай своя депутат как ще гласува?!

Ако не се съберат 160 гласа, реформа няма да има. Това искат #КОЙ и неговите производни, които ще се разменят във всякакви конфигурации и ще търгуват тази подкрепа до последната секунда. Тази реформа е много важна и усилията на министър Христо Иванов трябва да бъдат подкрепени. 

Ако в този парламент няма 160 депутати, които да искат справедлива съдебна система, той няма смисъл да съществува. Трябва да се апелира към всеки един, да гласува - не като част от сделка, а по убеждение и в името на своите избиратели.

Търсят се 160.