СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Боб, леща, грах – това е природният дар за здраве. Бобените растения понижават кръвната захар, намаляват риска от старчески диабет (тип 2), от поява на възпалителни процеси в организма, предпазват и от сърдечно-съдови заболявания.

Отгоре на всичко консумацията им има още един ефект – засищат, а същевременно топят килограми.

Това, което предците ни от векове са знаели, сега го откриват германски учени. Става въпрос за националното научно изследване “ЛегуАН”, което в превод означава "Бобени растения – отглеждане и ползата от тях”. Научното изследване се провежда от Федералния институт по прехраната и селското стопанство, от Института по хранене с централа в Потсдам и от Националния център за изследване на диабета.

“Основните резултати вече са налице, те са много обнадеждаващи. Предстои изследването в неговата цялост да бъде представено на научен  форум още тази година”, заяви днес проф. Саша Рон, специалист по храните и ръководител на научния проект.

Според учения протеините на бобовите растения не само че по нищо не отстъпват на животинските, а и подобряват обмяната на веществата при диабетно болни. Подобряват се и стойностите на холестерола в кръвта. Наред с това баластните вещества засищат по-бързо от месото.

Знайно е и че животинските белтъчини увеличават риска от ракови заболявания, както и от ранна смърт.

В изследването са включени голям брой заболели от диабет от втори тип, известен като старчески. Той се появява в по-напреднала възраст и твърде често поради наднормено тегло. Резултатите сочат, че при прием на храни от бобови растения, стойностите на кръвната захар падат. 

Според учените подходяща храна е и соята. Проблемът при нея е, че е предимно внос от държави, където се прилага методът на генната модификация. Съветът е пред соята да се предпочита грахът родно производство.

“При прием на бобови растения се появява и още един положителен “страничен ефект”, който не сме целели – пациентите намаляват теглото си”, твърди проф. Рон.

Така, че българи, да продължаваме да си ядем бобеца и лещата. Хем ни се услажда, хем е полезно. А и бабите са ни научили как да се предпазим от подуване на корема. Бобът първо се вари 10-15 минути и след това водата, която е жълта на цвят, се излива. Едва след това започва готвенето. За най-сладката бабина рецепта, при запитване.