"От конеца до скъпия антибиотик" всеки разход при постъпването в болница ще бъде ясен до началото на есента, обеща здравният министър д-р Петър Москов. Подопечното му ведомство започва усилена работа със съсловните организации на медиците, стоматолозите, фармацевтите и болничните мениджъри, за да се определи реалната цена на всяка от клиничните пътеки.

"Днес никой не знае защо една пътека струва 1000 лв., 1200 лв. или 2000 лева. Така е преценил някой в миналото или с толкова пари е разполагал публичният фонд - няма смисъл да гадаем. Мисля че в рамките на няколко месеца ще можем да се справим поне със заболяванията, на които искаме да осигурим комплексно лечение и да заложим 100% финансиране в основния пакет. Останалото е котка в чувал, знаете ...", припомни намеренията си Москов след третото заседание на новосформирания консултативен съвет към Министерския съвет "Партньорство за здраве".

По думите му в работата ще помага и международна консултантска компания, която тепърва ще бъде наета, за да съдейства не само за избора на правилна методология за определяне на цените, но и за осигуряване на достатъчно публичност на процеса. В момента с т. нар. остойностяване се занимава работна група, която събира информация и трупа база данни. А крайната цел на здравното ведомство е да формулира цена, в която адекватно да са отразени четири основни компонента - средното възнаграждение на лекарите и медицинските сестри, разходите за терапия от обикновените консумативи до скъпите медикаменти, заедно с т. нар. режийни и необходимите средства за поддържане на медицинската апаратура.

Изчисляването на реалната цена на лечението е и сред основните препоръки на Европейската комисия в частта "Здравеопазване" на годишния й доклад за България, представени на съвета "Партньорство за здраве" от Филип Домански от генералната дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните". Брюксел отчита, че болничната система у нас е твърде раздута, пациентите нямат равен достъп до лечение, поради което изразходването на средства е неефективно, а резултатите от терапиите - твърде ниски. Затова настоява през тази и следстващата година здравните власти да съсредоточат усилията си именно върху ценообразуването в сектора.

"В България около 4% от домакинствата са изпаднали под линията на бедността, заради необходимостта да доплащат за лечението си", припомни тревожните данни за страната ни от скорошния доклад на Световната банка, нейният постоянен представител у нас Антъни Томпсън.

Според него страната ни харчи все повече и все по-неефективно парите си за здраве, а най-сериозният ни проблем е твърде високото доплащане за лекарства от джоба на пациентите, което вече достига 47% от общите разходи за медикаменти. За да се справи с проблема, министър Москов уточни, че ще търси реалната цена не само на болничното лечение като цяло, но и на отделните лекарствени терапии за определени заболявания.

"Възможността да не доплащате за референтен медикамент, било за високо кръвно налягане, било за диабет или за нещо друго, е стъпка в тази посока. Това, да няма значение дали сте богати или бедни пред тежките инвалидизиращи и смъртоносни заболявания, също е стъпка в тази посока. Защото там изтичат тези 47 процента", уточни здравният министър.

С тези думи Москов потвърди, че правителството няма да отстъпи от мерките за намаляване на лекарствените цени у нас, както и от изискването всички производители на медикаменти да носи определена отговорност при преразход на предвидените средства по това перо в бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

"Нека не си говорим като в шпионските филми, но ще пратя леко кодирано съобщения към фармацевтичната индустрия. Ако не се получат договорените споразумения за промяна на риска, ще отидем на джъмбо рефериране. Те ще разберат", закани се на фарма бизнеса здравният министър. 

Както Клуб Z вече писа, пакетът от мерки за регулиране на публичните разходи за лекарства, които отпаднаха при второто четене на Закона за здравното осигуряване, отново са на дневен ред в преходните и заключителни разпоредби на промените в Закона за лечебните заведения.