Папа Франциск броди нощем инкогнито из Рим и помага на клошарите. Този слух набира страшна сила във вечния град и вече обикаля и целия свят.

От Ватикана категорично отричат, че светият отец излиза сам-самичък през нощта. 

Вестта за среднощните походи на главата на Римокатолическата църква тръгна от едно енигматично интервю на негов приближен. 

"Ако кажа на папата, че тази вечер излизам да помогна на бездомните и бедните, винаги има риск и той да дойде с мен", сподели монсеньор Конрад Крайевски пред италиански и швейцарски вестници. Подобно действие не би изненадало ни най-малко жителите на Буенос Айрес, където Хулио Берголио, още като архиепископ, обикалял тъмните улици на аржентинската столица и носел топла храна на бездомниците. Дори очевидци твърдят, че той често вечерял заедно с тях. Обикновено не бил с одежди на отче, а облечен съвсем семпло, за да не се различава от клошарите.

Сигурно е обаче, че папа Франциск назначи за шеф на спасителна група капелана Крайевски, който сам си измисли прякора дон Корадо, защото западняците трудно произнасят името му. Той веднага организира около 120 доброволци от швейцарската гвардия и започна да разнася помощи на бедните.

Често в различни квартали на Рим може да бъде забелязано малко бяло фиатче, от което слизат четирима швейцарски войници и раздават храна на бездомните.

Вероятно и заради тези доброволчески акции много римляни твърдят, че са забелязали папата да храни клошари. Разказите са противоречиви. Едни го били видели сам. Други обаче спорят и твърдят, че винаги бил във фиатчето с другите войници. Изобщо полемиката е на ниво - има ли духове или са извънземни.

 

Франциск се е отдал на милосърдието. Отказа се от апартамента си в двореца и живее в хотел "Санта Марта", който е за гости на Ватикана. Дори скоро духовният пастир на католиците в България монсеньор Христо Пройков разказваше по една телевизия как като бил в същия хотел почти се засичал на обяд или вечеря с Негово светейшество. При това той сам си сервирал някои от ястията.

Е, как тогава да не плъзнат слухове и за тайните му вечерни разходки. Сплетните се разбулват допълнително и от крайно двусмисленото изявление на дон Корадо пред в. "Република": "Разбрахме, че може да имаме проблем със сигурността. Това е сложна работа. Но папата изобщо не се притеснява". И допълва многозначително: "Той излиза чрез мен сред бедните".

А папа Франциск му бил доверил в началото на съвместната им служба: "Моите ръце са много къси, нека ги продължим с твоите".