Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ако предварителните резултати от местните избори в Турция бъдат потвърдени, Реджеп Тайип Ердоган ще се окаже победител в шест поредни общонационални вота, отбелязва Би Би Си.

Той постигна това, като запази солидна подкрепа сред работническата класа и вярващите. Преди години Ердоган изработи нещо, което се превърна в прост и неизбежен факт. Тези две донякъде препокриващи се групи са по-многобройни от либералния светски елит. Дръж се за тази солидна основа и ще се задържиш на власт, съветват наблюдателите в съседката.

На последните избори Ердоган бе подпомогнат от неспособността на опозицията да се обедини в единно антиправителствено движение. Опозицията сега може да се опасява от нови ходове на правителството да затегне още повече контрола и властта си над правосъдието и интернет.

Какво е следващото, което ще направи Ердоган? Той може да реши да се кандидатира за президент на първите преки избори, които ще се състоят това лято. Но същинската власт принадлежи на премиера. Някои анализатори смятат, че Партията на справедливостта и развитието ще пренапише собствения си устав, за да позволи на лидера си да се кандидатира за поста за четвърти поред мандат през 2015 г.

Ердоган постоянно поддържа в себе си имиджа на човек от народа.

Преди време той се похвали в интервю за в. "Миллиет", че на млади години е продавал кифли и лимонада по улиците на Истанбул. При това не в центъра на града, а в доста по-опасните райони в близост до пристанището на европейския бряг.

Ердоган обича също да изтъква, че от младини има ислямистки възгледи. В едно от интервютата си той разказва как военният преврат в Турция през 1980 г. го заварил на работа в истанбулската компания за градски транспорт. Назначили му за шеф пенсиониран полковник. Старият офицер наредил на Ердоган да си обръсне мустаците. Бъдещият премиер отказал и в резултат бил веднага уволнен от работа.

Реджеп Тайип заплаща за възгледите си и с кратък престой в затвора. През 1994 г.  е избран за кмет на Истанбул от листата на ислямистката Партия на благоденствието на Неджметин Ербакан. През 1997 г. обаче военните свалят Ербакан, а Ердоган е пратен за 4 месеца зад решетките.

Тази присъда първоначално попречва на Ердоган да стане премиер, когато Партията на справедливостта и развитието печели изборите през 2002 година. След инвазията в Ирак през 2003 г. обаче турският елит решава да промени законите. И тогава Реджеп Тайип Ердоган става министър-председател. Той заема поста и до днес и едва ли в близко бъдеще някой ще бъде в състояние да го измести.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.