"Иска ми се разумът да надделее, гърците да гласуват с "да" и да подкрепят плана на кредиторите, като по този начин поискат оставката на СИРИЗА и на Ципрас, защото тяхното политическо неумение да водят преговори доведе страната до тази тежка криза, в която се намира в момента. Тогава ще има много по-ясна перспектива за страната с международна подкрепа и с план за реструктуриране на гръцката икономика", коментира пред БНТ бизнесменът Иво Прокопиев, съиздател на "Дневник" и "Капитал".

Според при отговор "не" гърците ще трябва да поемат загубата със собствените си спестявания и обедняването ще е много по-жестоко и "много по-незабавно".

"Ако отговорът е "да", гърците ще имат много ясна перспектива и международна подкрепа с плана за реструктуриране на икономиката. Ще получат финансирани и в рамките на седмици до месец банките ще трябва да отворят. Ако отговорът е "не", тогава перспективата е много неясна. Може би ще трябва да се въведе нова валута и може би месеци, дори години няма да е ясно какво става с финансовата система на Гърция", коментира Прокопиев, който смята, че при това положение още в понеделник трябва да бъде въведен валутен борд в Гърция.

Иво Прокопиев нарече СИРИЗА "политически вирус, който е много опасен не само за Гърция, а и за цяла Европа" По думите му този вирус го има и в българската политика: при призивите за неизпълнение на задълженията в енергетиката, във финансовия сектор.