"Никой не може да игнорира решимостта на гръцкия народ да вземе съдбата си в свои ръце", заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, след като гласува на референдума в избирателна секция в атинския квартал Кипсели, съобщи АФП. На всенародното допитване гърците трябваше да решат дали да приемат или отхвърлят предложението на кредиторите за по-нататъшни реформи и бюджетни икономии.

Ципрас гласува още сутринта с "охи".

От изхода на референдума зависи както политическото бъдеще на Ципрас, който заяви, че ще подаде оставка при повече гласове "да", така и бъдещето на Гърция в еврозоната и ЕС.

Според гръцкия финансов министър Янис Варуфакис днешният референдум предоставя възможност на гърците да дадат отговор на "ултиматума" за икономии, който им е бил поставен от другите страни членки на еврозоната, съобщава АП.

Янис Варуфакис каза, че "сериозните провали" на еврозоната са довели до искането за повече бюджетни съкращения, от нужното за гърците. Според него вотът в неделя "дава надежда на Европа, че единната валута и демокрацията могат да съществуват заедно".

Варуфакис направи своя коментар, след като гласува със своя 90-годишен баща в южното атинско предградие Фалиро.

"Днес, ние гърците, решаваме бъдещето на нашата страна", каза консервативният лидер Антонис Самарас, след като гласува в референдума. "Гласуваме с "да" за Гърция. Гласуваме с "да" за Европа", допълни той.

В навечерието на референдума нямаше категорични социологически прогнози за превес на поддръжниците срещу противниците на новото споразумение, като разликата между тях беше в рамките на процент. Социологическите агенции признаха, че са безсилни да предвидят изхода от историческото допитване. Към края на изборния ден обаче започнаха да се появяват първите данни, според които отрицителният вот ще надделее.

Това е първият референдум, който се провежда в Гърция от 41 години насам. За да е валиден, трябва да има 40 на сто избирателна активност. Урните бяха затворени в 19 часа. Заради допитването властите намалиха цената на билетите за автобус и влак. През уикенда не се събираха и такси за преминаване по магистралите.

Независимо от резултатите от допитването, Ципрас ще има труден път напред, изпълнен с несигурност, отбелязва АП.

Агитацията течеше с пълна сила, свидетелстват репортерите на Би Би Си.

 

Атина е обсипана с плакати с надписи "Охи", не-то почти отсъства от агитацията по улиците, разказва Би Би Си. Опашките пред банкоматите и в изборния ден не намаляват.

В неделния ден гърците гласуват...
...и се редят на опашки пред банкоматите.

 

Професор от Йейл: Европа да се готви за щедри предложения

Професорът по политически науки от Йейл Статис Каливас смята, че гръцкото правителство ще е изправено пред огромни тудности и предизвикателства независимо дали избирателите ще гласуват с "да" или "не". Ако надделее охи, т.е. избирателите гласуват преобладаващо с "не", гръцкото правителство може да бъде изправено пред отказ от другите страни в еврозоната да водят преговори с него заради недоверието им към Ципрас. Ако победата е за "да" , това съвсем не означава път към масата за преговорите, обсипан с рози, но ще доведе до избирането на ново правителство, обясни Каливас пред АП.

Според него, ако ЕС иска да задържи Гърция в еврозоната трябва да излезе с "много щедро предложение".

Шулц: Ако не-то победи, Гърция трябва да въвежда нова валута

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц по-рано днес каза пред германско радио, че Гърция ще се наложи да въведе друга валута, ако "не"-то победи.

"Е ли Гърция в еврото след този референдум? Това със сигурност е случаят, но ако те кажат "не", ще трябва да въведат друга валута след референдума, защото еврото няма да е налично като платежно средство", каза той в интервю за "Дойчландфунк".

"Когато някой въведе нова валута, той напуска Еврозоната. Това са елементите, които ми дават някаква надежда, че хората няма да гласуват с "не" днес".
Гръцките лидери твърдят, че страната им не може да излезе от Еврозоната, тъй като договорът на ЕС не предвижда такава процедура.

Френският министър на икономиката Еманюел Макрон призова в случай на отговор „не“ европейските лидери да не наказват Гърция като Германия след Първата световна война. 

“Какъвто и да е изходът от вота, ще трябва да подновим политическите разговори утре“, каза той в публично изказване в Екс-ен-прованс. “Нека не съживяваме Версайския договор”.

Матео Ренци: Преговорите продължават в понеделник

Италианският министър-председател Матео Ренци съобщи в интервю пред вестник „Месаджеро“, че преговорите между Атина и кредиторите ще продължат в понеделник. 
"Трябва да започнем да си говорим пак. Никой не знае по-добре това от Ангела Меркел“, коментира той по адрес на германската канцлерка. 
Меркел по-рано беше обявила, че преговорите са мъртви и че кредиторите ще изчакат резултата от референдума, преди да решат следващата си стъпка. 
Ренци обаче добави, че „няма да е възможно да бъде спасена Гърция без ангажимент на гръцкото правителство: за реформа на пенсиите, борба с неплащането на данъци, нов пазар на труда“. „Всичко зависи от тях“, каза той.
В понеделник ще има ново телеконферентно заседание на финансовите министри от Еврозоната, съобщи атинският всекидневник „Катимерини“. За да бъдат подновени преговорите с Гърция е необходимо съгласие от тях и от националните парламенти на държавите в еврото.

 „Не“-вотът води в последното проучване на общественото мнение, главно заради обстоятелството, че на гърците в чужбина не е позволено да гласуват според публикация във „Файненшъл таймс“.

Според интернет платформата „Бизнес инсайдър“ една голяма гръцка банка е пред фалит. Германия се страхува, че „не“-вот би отворил голяма дупка в бюджета ѝ.

Варуфакис свика спешно заседание

„Катимерини“ съобщи, че тази вечер гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис свиква заседание с шефове от централната банка и на четири най-големи банки в Гърция – Националата, Евробанк, Алфа и Пиреос (всички имат клонове в България – б.р.) Очаква се централна тема да бъде ликвидността и докъде ще може да издържи банковата система“.

Финансово-икономическият всекидневник „Нафтемборики“ пише, че според негови източници в централата на правителството се провеждат консултации за нов преговорен екип и нов състав на кабинета. Целта е да се възстанови доверието с кредиторите. Разговорите водят вицепремиерът по икономиката Янис Драгасакис и зам.-министъртът на външните работи и шеф на техническия преговорен екип Евклидис Цакалотос, пише изданието.

Според официални данни на гръцкото МВР към 22,00 часа над 60 на сто от гърците са гласували отрицателно. В нито един от избирателните райони гласовете "за" не преобладават.

След референдума неизвестните остават.

Репортаж от гласуването в малко населено място в Северна Гърция може да прочетете ТУК.