Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Никой не може да игнорира решимостта на гръцкия народ да вземе съдбата си в свои ръце", заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, след като гласува на референдума в избирателна секция в атинския квартал Кипсели, съобщи АФП. На всенародното допитване гърците трябваше да решат дали да приемат или отхвърлят предложението на кредиторите за по-нататъшни реформи и бюджетни икономии.

Ципрас гласува още сутринта с "охи".

От изхода на референдума зависи както политическото бъдеще на Ципрас, който заяви, че ще подаде оставка при повече гласове "да", така и бъдещето на Гърция в еврозоната и ЕС.

Според гръцкия финансов министър Янис Варуфакис днешният референдум предоставя възможност на гърците да дадат отговор на "ултиматума" за икономии, който им е бил поставен от другите страни членки на еврозоната, съобщава АП.

Янис Варуфакис каза, че "сериозните провали" на еврозоната са довели до искането за повече бюджетни съкращения, от нужното за гърците. Според него вотът в неделя "дава надежда на Европа, че единната валута и демокрацията могат да съществуват заедно".

Варуфакис направи своя коментар, след като гласува със своя 90-годишен баща в южното атинско предградие Фалиро.

"Днес, ние гърците, решаваме бъдещето на нашата страна", каза консервативният лидер Антонис Самарас, след като гласува в референдума. "Гласуваме с "да" за Гърция. Гласуваме с "да" за Европа", допълни той.

В навечерието на референдума нямаше категорични социологически прогнози за превес на поддръжниците срещу противниците на новото споразумение, като разликата между тях беше в рамките на процент. Социологическите агенции признаха, че са безсилни да предвидят изхода от историческото допитване. Към края на изборния ден обаче започнаха да се появяват първите данни, според които отрицителният вот ще надделее.

Това е първият референдум, който се провежда в Гърция от 41 години насам. За да е валиден, трябва да има 40 на сто избирателна активност. Урните бяха затворени в 19 часа. Заради допитването властите намалиха цената на билетите за автобус и влак. През уикенда не се събираха и такси за преминаване по магистралите.

Независимо от резултатите от допитването, Ципрас ще има труден път напред, изпълнен с несигурност, отбелязва АП.

Агитацията течеше с пълна сила, свидетелстват репортерите на Би Би Си.

 

Атина е обсипана с плакати с надписи "Охи", не-то почти отсъства от агитацията по улиците, разказва Би Би Си. Опашките пред банкоматите и в изборния ден не намаляват.

В неделния ден гърците гласуват...
...и се редят на опашки пред банкоматите.

 

Професор от Йейл: Европа да се готви за щедри предложения

Професорът по политически науки от Йейл Статис Каливас смята, че гръцкото правителство ще е изправено пред огромни тудности и предизвикателства независимо дали избирателите ще гласуват с "да" или "не". Ако надделее охи, т.е. избирателите гласуват преобладаващо с "не", гръцкото правителство може да бъде изправено пред отказ от другите страни в еврозоната да водят преговори с него заради недоверието им към Ципрас. Ако победата е за "да" , това съвсем не означава път към масата за преговорите, обсипан с рози, но ще доведе до избирането на ново правителство, обясни Каливас пред АП.

Според него, ако ЕС иска да задържи Гърция в еврозоната трябва да излезе с "много щедро предложение".

Шулц: Ако не-то победи, Гърция трябва да въвежда нова валута

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц по-рано днес каза пред германско радио, че Гърция ще се наложи да въведе друга валута, ако "не"-то победи.

"Е ли Гърция в еврото след този референдум? Това със сигурност е случаят, но ако те кажат "не", ще трябва да въведат друга валута след референдума, защото еврото няма да е налично като платежно средство", каза той в интервю за "Дойчландфунк".

"Когато някой въведе нова валута, той напуска Еврозоната. Това са елементите, които ми дават някаква надежда, че хората няма да гласуват с "не" днес".
Гръцките лидери твърдят, че страната им не може да излезе от Еврозоната, тъй като договорът на ЕС не предвижда такава процедура.

Френският министър на икономиката Еманюел Макрон призова в случай на отговор „не“ европейските лидери да не наказват Гърция като Германия след Първата световна война. 

“Какъвто и да е изходът от вота, ще трябва да подновим политическите разговори утре“, каза той в публично изказване в Екс-ен-прованс. “Нека не съживяваме Версайския договор”.

Матео Ренци: Преговорите продължават в понеделник

Италианският министър-председател Матео Ренци съобщи в интервю пред вестник „Месаджеро“, че преговорите между Атина и кредиторите ще продължат в понеделник. 
"Трябва да започнем да си говорим пак. Никой не знае по-добре това от Ангела Меркел“, коментира той по адрес на германската канцлерка. 
Меркел по-рано беше обявила, че преговорите са мъртви и че кредиторите ще изчакат резултата от референдума, преди да решат следващата си стъпка. 
Ренци обаче добави, че „няма да е възможно да бъде спасена Гърция без ангажимент на гръцкото правителство: за реформа на пенсиите, борба с неплащането на данъци, нов пазар на труда“. „Всичко зависи от тях“, каза той.
В понеделник ще има ново телеконферентно заседание на финансовите министри от Еврозоната, съобщи атинският всекидневник „Катимерини“. За да бъдат подновени преговорите с Гърция е необходимо съгласие от тях и от националните парламенти на държавите в еврото.

 „Не“-вотът води в последното проучване на общественото мнение, главно заради обстоятелството, че на гърците в чужбина не е позволено да гласуват според публикация във „Файненшъл таймс“.

Според интернет платформата „Бизнес инсайдър“ една голяма гръцка банка е пред фалит. Германия се страхува, че „не“-вот би отворил голяма дупка в бюджета ѝ.

Варуфакис свика спешно заседание

„Катимерини“ съобщи, че тази вечер гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис свиква заседание с шефове от централната банка и на четири най-големи банки в Гърция – Националата, Евробанк, Алфа и Пиреос (всички имат клонове в България – б.р.) Очаква се централна тема да бъде ликвидността и докъде ще може да издържи банковата система“.

Финансово-икономическият всекидневник „Нафтемборики“ пише, че според негови източници в централата на правителството се провеждат консултации за нов преговорен екип и нов състав на кабинета. Целта е да се възстанови доверието с кредиторите. Разговорите водят вицепремиерът по икономиката Янис Драгасакис и зам.-министъртът на външните работи и шеф на техническия преговорен екип Евклидис Цакалотос, пише изданието.

Според официални данни на гръцкото МВР към 22,00 часа над 60 на сто от гърците са гласували отрицателно. В нито един от избирателните райони гласовете "за" не преобладават.

След референдума неизвестните остават.

Репортаж от гласуването в малко населено място в Северна Гърция може да прочетете ТУК.

 

Ключови думи

Коментари

Развеселен

Гърция играе дузпи за оставане в елита на европейските държави! Невероятно е докъде се докараха!

Избират между чумата и холерата, както писаха някъде

аз

С тази разлика, че едното го избират доброволно.

Кабакчиев

Хе-хе, абе от днес ли изведнъж се загрижихте толкова за съдбата на гърците? Нали са гадни комунисти и мързеливци ... Да ги трепе холерата или чумата! Сега сериозно. За референдума - лично аз мисля, че Ципрас направи много силен, правилен и логичен ход. Ако спечели, печели много. Може дори да се превърне в герой. Нещо като Тезей, убил Минотавъра от Лабиринта. Ако загуби - също не е проблем, тъй като противниците - които доведоха до днешното положение, ще трябва те да се оправят, а не той. Той се е опитал да направи нещо за няколко месеца, не е успял, ... Просто няма проблем в позицията и тактиката на Ципрас дотук. Перфектна негова (и на Сириза) игра! Е, така е, като имаш дясна ръка спец по теорията на игрите ... :-)

100 милиона за нещо, изходът от което няма значение?

Развеселен

след като убива Минотавъра, Тезей се отдава на гуляи и побоища и накрая го прогонват от Атина. Поздрави, Кобалт и чети повече гръцки митове и по-малко гръцки комунисти!

Е, едните опашки са само днес. На другите краят им не се види...

На Ципрю са му дали и плик. Чува се, че на много места не достигали пликове, което сигурно е проява на някакъв нов тип демократичност.

кажи баба тенкЮ

OXI, Гърция, браво Ципрас.Така се прави, а нашите питаха ли ни за ЕС, и НАТО ? Успех желая на Ципрас и гърците, и доказаха за сетен път че имат гражданско общество, а ние ? Нашите още се радват на Боко и Куневица....ха ха ха

Charley

Ципрас пита гърците дали да връща парите, които Гърция е взела на заем, според условията на тези, които са им дали заема. Ципрас не ги пита дали Гърция да се присъедини към ЕС. Ако Ципрас е толкова прав, колкото го описвате и хвалите, ти би ли дал на някой 5 милиона заем, па той да решава как да ти ги връща и кога да ти ги връща? А като стане въпрос за връщането би ли орязал заема с 30-40%, защото така иска този, на който си дал заема? Ако ти няма да направиш това, защо очакваш от ЕС да го направи? Да не мислиш, че парите в ЕС растат по дърветата, те са събрани от хората, съставляващи ЕС, защо те трябва да работят, а гърците само да вземат и да харчат без да връщат? Това достойно за похвала поведение ли е?

Мунчо

Да гласуват с "охи",после ще има да охкат.Който е лапал,да си плаща сметките!Много им е удобно да са хрантутниците на Европа.

Една българка

"[18:19:56] veselin.zhelev: освен това ви предлагам следното: един да координира какво пишем. лично аз ще пиша на уърд файл и ще копирам напи" Редакторът, нищо че е неделя, бира - след като обявят резултатите от референдума :)

Гърците вече са в кафенетата и таверните! Вчера се върнах-работят в сивия сектор-само кеш и никакви данъци.Весел и пеещ народ. Пълен разпад на държавата-няма полиция, данъчни. Всичко си има и бензин..., но само КЕШ!!!

стелт

Това е сравнително донър резултат. Аз очаквах по-голям процент с "не". По-лошо щеше да бъде, ако беше преимуществено с "да". Тогава ЕС трябваше да се хвърли още тази вечер или рано в понеделник, извънредно, с пари за спасяване на гръцките банки. Сега вече съвсем демократично гърците избраха самостоятелнот. Гордо! И понеже Кабакчиев търси процедури, вече ЕБЦ изчерпи договорения лимит за осигуряване на ликвидност. Тази вечер, може би, Ципрас ще договори нови. Ама с ЕС. Който е безсрамен и рекетьор. И като такъв, може и да откаже. Защото няма преговори и споразумение. Още утре трябва да се започне работа по процедурите по изключване от членство. Първо от Еврозоната и след това от ЕС. Съюзът ще оцелее единствено, ако въведе правила за отстраняване на такива, които не желаят да спазват правила.

Iceman

Да изключат Гърция от ЕС? Ти си изкукал. Ходи се прегледай.

Кабакчиев

Ха-ха-ха, казано с огромен кеф. Вече 61% : 39%, според BBC! Очертава се втори Ден "Охи", т.е. Ден "Не!". Първият Ден "Охи" е национален празник на Гърция, 28 октомври. На тази дата през 1940 г. Гърция дава отрицателен отговор, с една-единствена дума, OXI, на ултиматума, предявен от Италия на Гърция да допусне Мусолини да окупира Гърция. Браво! Много се радвам за гърците!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.