Спорните текстове за солидарните отстъпки, които фармацевтичните фирми трябва да правят, за да не трупа преразход за лекарства Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), отново са на дневен ред. Идеята изправи пред сериозен конфликт производителите на генерични и на оригинални продукти, поради което беше отхвърлена от депутатите в парламентарната здравна комисия при второто четене на промените в Закона за здравното осигуряване в началото на май. Към днешна дата обаче промените успешно се промъкват в същия вид като изменения в преходните и заключителни разпоредби на Закона за лечебните заведения.

Става дума за изискването фарма индустрията да подписва със здравната каса Национално споразумение за реимбурсиране на лекарствени средства, за да е ясно кой какви отговорности ще поема, ако публичният фонд отново формира преразход по това перо. Целта е договорните партньори заедно да определят не само размера, над който преразходът за лекарства ще се счита за притеснителен, но и формулата, по която фирмите ще го възстановяват обратно в бюджета на касата. По думите на здравния министър Петър Москов това ще е своеобразен рамков договор, който ще съществува, ако представителите на индустрията сложат подписите си под него. В противен случай касата си запазва правото изцяло по свое усмотрение да въвежда задължителни отстъпки  в границите от 2,5 до 15% за лекарствата, които заплаща.

"По този начин се отдава приоритет на възможността фармацевтичната индустрия и публичните власти равнопоставено да договорят своята отговорност по отношение на контрола върху ръста на разходите за лекарствени продукти, без това да бъде задължително", посочват в мотивите си вносителят Министерски съвет.

Както Клуб Z не веднъж писа, компаниите в бранша така и не успяват да постигнат консенсус по въпроса. Производителите на оригинални медикаменти настояват отговорността към преразхода да се поема солидарно от всички фирми, независимо от пазарния дял и печалбата, за да не се налага само тези с високи обороти да връщат пари в бюджета на касата. Според окончателно приетите поправки в Закона за здравното осигуряване, производителите на продукти без аналог на пазара задължително ще предлагат отбивка от цената им, за да намерят място в Позитивния лекарствен списък (тъй като медикаментите са скъпи и се покриват с публични средства - б.а.). Това на практика означава, че ако не се подпише рамков договор с клаузата за солидарна отговорност, производителите на оригинални продукти ще бъдат натоварени с двойни отстъпки - веднъж, за да работят с касата, и втори път, защото високите цени на продуктите им са "изяли" по-голямата част от парите в касата.   

"Основният принцип на компенсаторния механизъм, който се прилага и в други държави е, че всяка компания, която ползва обществен ресурс, участва по определен начин и в компенсирането на разходите. Тук много се спекулира с това, че едни компании растат, а други - не, и затова не бива да бъдат натоварвани с допълнителни регулации. Ето защо компенсаторният механизъм би трябвало да работи по такава формула, че всичко да е балансирано", коментира пред Круб Z Деян Денев от Асоциацията на научно-изследователските фамацевтични производители (ARPharM). 

Генеричните компании обаче са твърдо против солидарността, защото схемата ги натоварва с плащания за преразход, в който традиционно не участват. Техните лекарства са едни от най-евтините в страната и също са подложени на тежки ценови регулации. Например, изискването за вписването им в Позитивния лекарствен списък е стойността им да не надвишава 80% от тази на оригиналния продукт в същата терапевтична група. С други думи цената им пада с 20 на сто още на входа на системата. След това се подлага на вътрешно и външно рефериране, като се спазва изискването да бъде най-ниската от най-ниските в 17 европейски държави. В резултат цената на някои продукти се доближава до производствената и за компаниите става нерентабилно да предлагат допълнителни отстъпки. По-страшното е, че заплашват да изтеглят лекарства от пазара, защото сумите, които ще трябва да върнат обратно в бюджета на касата, ще бъдат по-високи от евентуалните им печалби.

"При цена от 3 лв. и реимбурсация от 25% лекарствата за хипертония ще са първите, които ще излязат от списъка на касата, защото болните у нас са между 1,5 и 2 млн. души и това, което ще трябва да върнем, ще е повече от това, което ще получим", категоричен е Петър Велев, управител на Екофарм ЕООД.

На практика спорните текстове за новия лекарствен рамков договор вече са одобрени от правителството, а на 25 юни бяха приети на първо четене и от депутатите в парламентарната здравна комисия. Според мотивите на вносителите промените са в унисон с препоръките на Европейската комисия за създаване на ефективен контрол върху непрекъснатия ръст на разходите за медикаменти. Дали обаче няма да бръкнат още по-дълбоко в джоба на бедния и болен българин, предстои да разберем.