Този материал съдържа творчески интерпретации на реални събития от политическия и светския живот у нас и в чужбина. Всички интерпретации са художествена измислица и не отговарят на действителността. Клуб Z публикува материали на Мирослав Милков в рубриката "Седмичен обZор" всеки уикенд.

 

През изминалата седмица една от най-дискутираните теми не само в България, но и в света, беше кризата в Гърция и нейният фалит. Затова ви предлагаме няколко истории, случки и интересни коментари, свързани с тази тема.

* * *

Ангела Меркел застанала пред един банкомат да тегли пари. По едно време зад гърба й изскочил Алексис Ципрас:

- Ангела, искам тихо и кротко да изтеглиш парите и да ми ги дадеш. Ясно ли е? 

Тогава Ангела Меркел пъхнала картата си в банкомата, въвела наобратно ПИН-кода си и веднага дошъл Юнкер, който подпалил врата на Ципрас!

* * *

Премиерът на Гърция Алекис Ципрас обяви, че с ферибот от Тасос и с 50 свои спътници отива да търси Златното руно, с което после да погаси дълговете на Гърция.

* * *

След задълбочени анализи финансови експерти са открили, че по-страшно от кредита на Гърция е само ипотечен кредит в България.

* * *

Служители на Световната банка пък коментираха кризата в южната ни съседка така: "Че Гърция ще фалира беше ясно още, когато си избраха премиер, чието име - Ципрас, на техния език звучи като фалирала държава - Кипрос."

* * *

Управляващите в Гърция взаимстваха за мото на референдума олимпийския принцип: "Важното не е да си победил, а да си се борил добре!"

* * *

Алексис Ципрас въобще не се притеснявал, че скоро може да бъде свален от власт и да остане без работа. Пред свои приятели той признал следното:

- От българите знам, че срамна работа няма и затова ще гледам възрастни хора. Даже имам предварително споразумение да ходя да пера и да чистя на една германска баба на име Меркел.

* * *

Само за една нощ младият британец Том Фийни събра половин милион евро дарения за Гърция... и получи немско гражданство!

* * *

Вчера в Атина е имало обир на банка - откраднати са всички химикалки с връвчица!

* * *

Финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис разговарял с премиера Ципрас:

- Шефе, - казал Варуфакис - било е ясно, че ще стигнем дотук. Когато теглиш кредит, ядеш и пиеш, не връщаш парите, после пак теглиш кредит, ядеш и пиеш, не връщаш парите- рано или късно е щяло да се стигне до фалит.

- И кой го твърди това?

- Аристотел, който е измислил логиката!

* * *

Алексис Ципрас отишъл при Ангела Меркел и я попитал:

- Ангела, защо ни го причиняваш всичко това?

- Това е моето отмъщение за подпалването на Райхстага! - казала Меркел.

- Какво общо имаме ние? - озадачил се Ципрас - Райхстага го подпалиха  Ван дер Любе и Георги Димитров!

- Да, ама вашият човек Прометей даде огъня на хората, нали?! 

* * *

След като в Гърция обявиха, че на ден от банкоматите гражданите могат да теглят максимум 60 евро, най-известният воин по гръцките земи вече не е Леонид, а Лимит!

* * *

До интересно заключение са стигнали група гръцки учени. Според тях единственото нещо, което може да разтури опашка пред гръцки банкомат е радиоактивен облак от Чернобил. 

* * *

Премиерът на България Бойко Борисов също коментира кризата в Гърция. Пред елита на ГЕРБ Борисов заявил:

- Абе, тоя Ципрас е голяма балама. Как веднъж поне не се сети да каже: "Папандреу е виновен"?!

* * *

Маг Светлина отишла при Бойко Борисов, за да му каже как ще се отрази кризата в Гърция на България:

- Бойко, виждам 2030 година - на Кулата има тапа от автомобили - хиляди гърци идват на почивка в България!

* * *

Бойко Борисов заяви, че в Баку се е здрависал с Владимир Путин и успокои, че никой на никого няма да обявява война. 

Пред медиите обаче Борисов спести едно от нещата, които му е казал Путин. В Баку руският президент прошепнал в ухото на Бойко:

- Абе, да те питам нещо дали е верно. Лавров ми каза, че кризата в Гърция е сценарий за федерализиране на страната - една част да вземе Турция, друга - Албания, а вие да си върнете Егейска Македония?!

* * *

В България пък продължава драмата с фалиралата КТБ. Софийският апелативен съд прие датата 20 юни 2014 г. за фалит на КТБ, което означава, че всички извършени цесии са незаконни. 

Вежди Рашидов като един същински Манчестър Юнайтед от Свищов веднага е предприел стъпки да се прекръсти на Гърция - за да не връща пари! 

* * *

На плаж в Халкидики двама българи провели следния диалог:

- Иване, всяко лято съм тука за по два месеца. Ям гръцка салата, тадзики, октоподи на скара и си пия узото. 

- Е как ти стигат парите, бе, човек?

- Тегля кредити, бе, Иване.

- Нали после трябва да ги връщаш?

- Не ги връщам, бе, Иване.

- Е как така?

- Гърците са го измислили!

----

* Мирослав Милков е роден в Кърджали през 1983 г. Учи българска филология във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". От края на 2006 г. до днес е сценарист в "Шоуто на Слави", както и в други телевизионни проекти на продуцентска къща "Седем-Осми". Съавтор е на пиесата "Апокалипсис кога" с режисьор Борис Панкин и с участието на Орлин Горанов, Мариан Бачев, Диана Любенова. Милков спечели конкурса на Клуб Z "Ало, ало, Борисов слуша!"