Политически интриги осуетиха план за спасяване на КТБ. А можеше не само вложителите с гарантирани депозити да си получат парите, а и останалите, които имат пари в нея, заяви в интервю за „24 часа” управителят на БНБ в оставка Иван Искров. Според него такъв план бил приложен успешно в други държави.

Искров твърди, че БНБ била очернена, за да се отклони вниманието от онези, които придобивали активи с парите на вложителите, и от техните съратници и вляво, и вдясно в политиката.

Управителят на централната банка съветва Цветан Василев да съдейства на правосъдието, а не да плаши със западни нотариуси и велики тайни за шантаж.

„Нямам нищо лично против него, напротив - желая му дълъг живот и здраве. Но БНБ трябваше да си свърши работата, както повелява законът. И това направихме - аз и моите колеги”, обяснява Искров.

И добавя:

„Моите сметки са в левове в български банки, в самолети на Цветан Василев не съм се возил, никога не съм имал преки или косвени финансови отношения с КТБ, или свързани с нея лица”.

Искрав казва още, че през 2008-2009 г. големи финансови играчи се опитали да разклатят валутния борд. Той оценява положително двата си мандата, начело на БНБ. Най-ценният положителен вот, който получил бил ръстът на спестяванията в българските банки.

„Не отивам на работа в ЕЦБ - Европейската централна банка. Не мога да не съм доволен, че вече имам няколко предложения, както за чужбина”, казва още гуверньорът в оставка.