Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Целта на предлаганата пенсионна реформа е да осигури стабилност на системата и по-високи доходи на бъдещите пенсионери, обяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на дебатите на първо четене на промените в Кодекса за социално осигуряване.

"Гарантираме увеличение с около 40% на новите пенсии в рамките на няколко години. Този ефект ще се види, когато промените влязат в сила", категоричен беше Калфин и увери, че смяната на модела ще е много плавен и няма да се отрази негативно на хората. 

По думите му внесените предложения за увеличаване на възрастта и стажа за пенсиониране се подкрепят единодушно от синдикати и работодатли и е необходима само политическа воля, за да станат факт. Одобреният от правителството проект на реформи предвижда възрастта за излизането от пазара на труда да се изравни за мъжете и жените и до 2037 г. да достигне 65 години. Плавно ще расте и изискуемият стаж до 37 г. за жените и 40 г. за мъжете.

"Средната възраст на пенсиониране е над 57 години и 4 месеца, защото в системата има страшно много изключения. За последните 15 години изискването за възраст първа и втора категория е увеличен само с 8 години. Това, което правим, е планов увеличаване", разясни социалният министър.

Междувременно се планира и увеличаване на вноските за фонд "Пенсии" с 1% от 2017 г. и с още 1% от 2018 година. Ще расте и тежестта на всяга година осигурителен стаж във формулата, по която ще се образуват новите пенсиите, за да се гарантира тяхната адекватност спрямо ръста на инфлацията и брутния вътрешен продукт през годините. ще нарасте до 1,5% от осигурителния доход. От 2019-а се очаква окончателно да отпадне и таванът на пенсиите.

"Състоянието на пенсионната система е такова, че не съм чул никой да казва, че е добро. Гарантира ниски доходи на хората. Ресурсът в държавата е голям, ефектът е малък. Ако демографските характеристики се запазят и не я променим, може да очакваме още по-тежки резултати – още по-голяма зависимост от държавния бюджет, ниски пенсии", прогнозира още министър Калфин.

Ключови думи

Коментари

гад си тъп социален минстре ,възрастта за пенсиии е добре да намалее в Русия мъжете се пенсионират на 60 ,жените на 55 и пенсиите спряно стандарта на живот са много по -добри и отдавна е замряла тезцата че пенсииите се финансират само от хенсионни вноски ,а от печалбата на държавните компании ,които приватизирате най -нагло

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.