Радар на велосипеда? Възможно е. Garmin показа своята радарна система Varia, с която колоездачите получават информация за това дали зад тях има автомобил, на какво разстояние е и с каква скорост се приближава. Основният ѝ компонент е задна светлина с вграден в нея нискоенергиен радар, която на дисплея на съвместим Garmin Edge навигатор или на допълнителен приемник показва данните. Обсегът на радара е 140 метра.

Като допълнителна защита с приближаване на колата, задната светлина увеличава честотата на примигване на своите червени светодиоди.

Вижте как действа системата:

Идеята за устройството звучи познато - тя беше представена от новосъздадената компания iKibu преди година под името Backtracker. През януари гигантът Garmin купи iKibu и префасонира изобретението ѝ в собствен продукт.

Цената на радарната задна светлина е $199, а комплектът с приемник излиза $299.

Изследвания показват, че ударите от автомобил отзад са най-честата причина за велоинциденти с фатален край в САЩ - около 40% от случаите.

Освен радар системата Varia включва и "умни" предна и задна светлини. Предният фар настройва фокуса на светлинния лъч в зависимост от скоростта, като се включва автоматично при стъмване. Задната светлина също регулира интензитета си в зависимост от околните условия. Светлините могат да бъдат контролирани и чрез дистанционно управление.