NBC спира да излъчва ежегодните конкурси за красота "Мис САЩ" и "Мис Вселена", които са на милиардера Доналд Тръмп. Отношенията на телевизията с магната, който е кандидат за президент на САЩ, са силно обтегнати след негови ксенофобски коментари и най-вероятно ще се стигне до съд.

В речта, с която Тръмп обяви, че влиза в битката за държавен глава на Америка, милиардерът заяви, че мексиканските имигранти „носят наркотици и престъпност“ и са изнасилвачи, макар че „има и някои добри хора“.

„Уважението и достойнството на всички хора са крайъгълен камък на ценностите ни – се казва в официалното становище на NBC. – Поради неотдавнашните пренебрежителни изявления на Доналд Тръмп по отношение на имигрантите, прекратяваме бизнес отношенията си с него.“

Самият Тръмп не смята да се даде толкова лесно и заяви, че планира да съди телевизията за решението ѝ да спре еднолично излъчването на двата конкурса за красота.

„Ако NBC са толкова слаби и глупави да не разберат сериозния имиграционен проблем в Съединените щати, съчетан с ужасяващите и нелоялни търговски сделки, които правим с Мексико, тогава нарушаващото договора ни спиране на "Мис Вселена" и "Мис САЩ" ще бъде решено в съда“, каза в свое изявление Доналд Тръмп.

Милиардерът обяви кандидатурата си за президент на 16 юни, като изрази желание и за издигането на непристъпна ограда по границата с Мексико.

„Аз бих построил Велика стена – никой не може да построи такава стена по-добре и по-евтино от мен. Ще принудя Мексико да плати за нея – гласеше част от изказването му тогава. – Когато Мексико ни праща своите хора, те не изпращат най-добрите. Те изпращат хора с много проблеми, проблеми, които влизат в Щатите – дрога, изнасилвачи и други… Предполагам, че има и добри хора.“

"Площад Славейков"