Всички в Европа днес гледат към Франкфурт. Там Управителният съвет на Европейската централна банка ще реши да продължи ли ликвидната подкрепа за гръцките банки, след като страната от полунощ е в дефолт по дълга си към МВФ.

ЕЦБ поддържа ликвидността на банките на Гърция с краткосрочни заеми при три условия: че са платежоспособни, че предоставят приемлив залог и че страната има програма за спасително финансиране срещу реформи.

От снощи поне две от тези условия липсват. Гръцките държавни облигации срещу които действаше програмата на ЕЦБ за спешна ликвидна подкрепа са негодни за залог, програмата за финансово подпомаганена страната изтече и наличните в нея пари се върнаха в Европейския инструмент за финансова стабилност.

Ако ЕЦБ днес „дръпне щепсела“ на гръцката банкова система, тя  ще се срине за часове.

Вероятно е да избухнат безредици, когато хората разберат, че са загубили спестяванията си. Правителството ще се види принудено да потърси евентуален заместител на паричното обращение в евро, съкровищни разписки, или направо да се върне към драхмата, изваждайки на практика страната от Еврозоната.

Гръцикте банки са затворени от понеделни, а тегленията от банкомати са ограничени до 60 евро на карта на ден.

Драмата се развива в навечерието на референдум за или против кредиторските програми за заеми срещу реформи, който крайнолявото правителство на Алексис Ципрас свика. Европейските лидери предупредиха гърците, че те на практика ще гласуват да остане ли страната им в Еврозоната или да я напусне.

Ройтерс цитира вътрешен източник от ЕЦБ, че тя няма да прекъсне ликвидната подкрепа и да хвърли стратата в хаос до референдума.

За резултатите от допитването ще чака ѝ Европа.

Германската канцлерка каза, че само след гласуването Еврозоната може да преговаря по подадена вчера молба на гръцкото правителство за нова двугодишна спасителна програма.

Финансовите министри от Еврозоната  ще я обсъдят в телеконферентен разговор днес, каза председателят им Йерун Дейселблум. Той обаче също отбеляза, че ако я има един ден, новата програма ще бъде с по-тежки условия за гърците от досегашните поради влошеното състояние на страната и разрушеното доверие към нея.

„Не германците са най-твърди,  каза френският финансов министър Мишел Сапен. - Такива са малките страни, които направиха големи жертви в последните години и които казват „не карайте моят народ да ви помага пак, когато нашият жизнен стандарт е по-нисък от вашия“.