"С неплащането на дълга си към МВФ Гърция фактически преустанови членството си в еврозоната. С Ангела Меркел направихме много, за да остане Гърция в еврозоната. Убеден съм, че излизане от еврото ще донесе абсолютно непредвидими последици, които никой не може да прогнозира", заявява бившият президент на Франция Никола Саркози в интервю за в. "Монд". И добавя: "До края ще се надявам, че разумът ще надделее".

Според него подобно нещо може да стане "систематична грешка" и да бъде заразно. "И затова днес е по-важно не да спасяваме технически самата Гърция, а цялата еврозона от гръцкото бедствие. Преди да дойде на власт новото правителство, малко или много се разбирахме с гръцките премиери. От както Ципрас стана министър-председател, кабинетът в Атина отказва да се държи отговорно", коментира Сарко.

"Ако Гърция излезе от еврозоната, Ципрас ще носи лично отговорността. Защото кой напусна в петък преговорите - гръцкият финансов министър. Кой отказа всички предложения, които му бяха направени? Е, затова се стигна дотук - от безотговорност", подчертава бившият президент.

По повод на заплахите на финансовия министър Варуфакис да съди Евросъюза Саркози иронично обяснява, че когато дължиш и не плащаш 320 милиарда евро не си в позиция да съдиш други. А и тези пари са на всички в Европа. И те всички също имат право да бъдат уважавани.

"Днес най-важното е да бъде запазена непокътната еврозоната. Трябва да се свика спешна среща на лидерите на държавите от еврото и да се отправи послание до целия свят, от което да е ясно, че еврозоната е стабилна и няма да бъде позволено на различните пазари да я атакуват", убеден е Никола Саркози.