"Редно е всички държави да си извадят изводи от това, което се случва и че когато харчиш пари, които не са твои, трябва да се връщат."

Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира в студиото на Нова тв случващото се в Гърция. Той каза още, че българското правителство няма механизъм да заделя пари за помощ на съседни държави и че не само ние ще сме засегнати от евентуален фалит на страната.

"Може да се спори дали от формална и фактическа гледна точка са във фалит", каза още Дончев, но подчерта, че въпросът е принципен:

"Нали се сещате, че милиард и шестстотин не може да е проблем нито за МВФ, нито за европейските институции. Не би трябвало да бъде проблем и за самата Гърция. Разбира се, те са в алтернативата дали да платят транша, или да платят пенсиите -  поясни той. - Очевидно имаме игра на нерви."

За него няколкото важни въпроса са дали в неделя ще има референдум, какъв ще е резултатът от референдума и най-вече какво ще се случи след това.

Проблемът отдавна не е само с Гърция. Ако някоя от институциите, които следят ситуацията с Гърция си позволи да отстъпи отново, ние ще имаме подобна ситуация в други европейски държави Първата държава, в която ще възникне подобна ситуация първо политически, това е Испания. След това ще обхване други държави това ще е краят на ЕС като такъв, смята вицепремиерът.

Той успокои, че ситуацията у нас с дълговете няма абсолютно нищо общо.

"България дължи толкова, че би могла да си плати дълговете с това, което изкарва, за 3 или 4 месеца", подчерта Дончев.

И добави: "Проиграни са всички сценарии и искрено се надявам да няма значим икономически ефект по отношение на България."