Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Редно е всички държави да си извадят изводи от това, което се случва и че когато харчиш пари, които не са твои, трябва да се връщат."

Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира в студиото на Нова тв случващото се в Гърция. Той каза още, че българското правителство няма механизъм да заделя пари за помощ на съседни държави и че не само ние ще сме засегнати от евентуален фалит на страната.

"Може да се спори дали от формална и фактическа гледна точка са във фалит", каза още Дончев, но подчерта, че въпросът е принципен:

"Нали се сещате, че милиард и шестстотин не може да е проблем нито за МВФ, нито за европейските институции. Не би трябвало да бъде проблем и за самата Гърция. Разбира се, те са в алтернативата дали да платят транша, или да платят пенсиите -  поясни той. - Очевидно имаме игра на нерви."

За него няколкото важни въпроса са дали в неделя ще има референдум, какъв ще е резултатът от референдума и най-вече какво ще се случи след това.

Проблемът отдавна не е само с Гърция. Ако някоя от институциите, които следят ситуацията с Гърция си позволи да отстъпи отново, ние ще имаме подобна ситуация в други европейски държави Първата държава, в която ще възникне подобна ситуация първо политически, това е Испания. След това ще обхване други държави това ще е краят на ЕС като такъв, смята вицепремиерът.

Той успокои, че ситуацията у нас с дълговете няма абсолютно нищо общо.

"България дължи толкова, че би могла да си плати дълговете с това, което изкарва, за 3 или 4 месеца", подчерта Дончев.

И добави: "Проиграни са всички сценарии и искрено се надявам да няма значим икономически ефект по отношение на България."

Ключови думи

Коментари

666

Както ние помним Жан-виденовата зима, така и гърците ще помнят Ципрасовото лято!!!!

Спиро

Така е Дончев и вие като изхарчихте държавните пари които не са ваши ще трябва да отговаряте!

Като се заговорихме за чужди пари, какво стана с ония 16 млрд. лева ЧУЖДИ ПАРИ, които взехте да си харчите? Кой ще ги връща тях?

До 666

Не си прав прав! Разликата е голяма. Жан Виденов плати над милиард и половина долара от дълга. И после подаде оставка, вместо да се впусне да прави нови заеми.. И въпреки, че от Европа му представиха план: 72 предприятия за ликвидация, защото те бяха натрупали милионни дългове, а държавата продължаваше да излива в тях още милиони дотации, за продукция, която вече и в Русия не я искаха. И въпреки че го насочиха към МВФ. Въпреки инфлацията, нямаше Виденова зима - имаше Луканова! Луканов спря (както сега Ципрас!) да плаща външният ни дълг (който впрочем беше около 8 миларда долара (нищо работа от днешна гледна точка) и който вече изплатихме. След Виденов от 1996-1997 до 2009 година българските правителства (въпреки, че след 2001-ва спряха реформите), все пак успяваха да намаляват дългът и да трупат резерви - богатство за България!!! След 2009 - 2013 година бяхме вкарани в дупка от 12 милиарда и започнахме пак да трупаме дълг!!! ........... Иначе Лукановата зима беше, когато магазините за хранителни стоки се изпразниха до шушка, а продавачките стояха пред абсолютно празните щандове. Беше времето на купоните - за 1 хляб, няколко грама сирене, кофичка кисело мляко за цяло семейство....... Сега сме във време, когато едно правителство, което не може да управлява, още по-малко е в състояние да трупа резерв, а премиерът и задкулисието му нямат никакъв интерес от реформи, се бетонира с 16 милиарда още в първите дни на мандата си. Нужни му били 16 милиарда..... за стабилност. При такъв небивал в историята на България рахат, сега Борисов, министрите му - от ГЕРБ и останалите, могат да си говорят колкото си искат за успехи и натрупани милиарди от контрабанда ;), което впрочем пак е лъжа... А Дончев да не се хвали с малък дълг.. Ние никога не сме имали голям, само че без тях, можехме да нямаме почти никакъв. Защото след като изплатихме комунистическия дълг (дългът е на Живков), сега с години ще изплащане герберасткият - мутрокомунистически на Борисов: 4.6 милиарда (отделно е дупката от 12 милиарда източени от резерв, здравна каса и др) при ББ1, над 4 милиарда от декември 2014 (ББ2) и 16 милиарда от януари 2015. За нула време (около 5 години), повече и от целият ни комунистически дълг ;)).

Красимир Кабакчиев

Няма спор, че този философ от Великотърновския университет (нищо лошо - и аз съм завършил този университет) и специалист по психология, логика и етика (вж. Уикипедия) по принцип е прав. Само че от философ и специалист по психология, логика и етика да станеш и голям разбирач от финанси е, меко казано, малко странно. Много ми е смешно, като гледам как отборът на Пожарникаря се пени на гърците и на Ципрас и Варуфакис, наред с повечето пишещи по форумите българи, и като сравня с квалификацията и възможностите на екипа на Сириза (Варуфакис е световноизвестен специалист по финанси и теория на игрите и професор в множество университети - австралийски, американски, британски). Нищо против Томислав Дончев, амааа .... Ами сравнение с Пожарникаря, с другарката партиен секретар председател на парламента и прочие .... Не съм фен на Сириза, но тяхното появяване беше логично и необходимо. И ха да видим какво ще стане. Сигурен съм, че гърците ще се оправят, през каквото и да се мине. И съм сигурен, че българите няма да се оправят. Не и в обозримото бъдеще. Щото просто много, ама много им е сбъркан чипът - както иначе правилно констатира един индивид от Мадрид без образование. Без висше образование, премиер на българите. Различни светове са Гърция и България, както и гърците и българите. Колкото и зверски да се пени мнозинството от последните на първите.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.