НИЯ КАРАДЖОВА

Привлечени за училището дарения ще качват допълнителното заплащане на директорите. Това става ясно от картата за оценяване на школските шефове, които те трябва да попълнят, за да бъде определен размерът на техните бонуси.

Съгласно оценъчната карта директор, който е успял да привлече за училището си дарения в размер над 5000 лева, получава повече точки, отколкото онзи, който е привлякъл по-малки суми или не е донесъл никакви допълнителни пари.

Работата с неправителствени организации също носи много висок бонус – цели 4 точки, въпреки че не е в пряка връзка със задълженията на един училищен директор. Ако училището работи по повече от три външни проекта, това също носи на директора му 4 точки.

Любопитното е, че далеч по-малко точки носи пряката директорска работа, свързана с проверки на това как преподават учителите. Ако директорът е успял да провери в рамките на една учебна година над половината си преподаватели, това може да му донесе само 2 точки. Най-високо се оценява това дали училищният шеф е успял да уреди заместници на отсъстващите си учители и не е допуснал свободни часове. Ако учениците не са имали нито един свободен час заради отсъствие на преподавател, това носи 10 точки на директора.

Четири точки се дават и за участия в олимпиади и състезания, ако те са били над 10. При техникумите най-много точки носи изнесената практика. Ако е уредено учениците да карат стажа си във фирма или завод, това може да донесе на директора им до 4 точки в зависимост от бройката изнесени практики.

Обучението на ученици със специални образователни потребности също може да докара бонус – ако училището е записало над 10 деца с увреждания, директорът получава 5 точки за работата си.