Няма да се срути еврото и няма как стабилността на общата валута да бъде поставена под риск, коментира директорът на „УниКредит Булбанк“ Левон Хампарцумян.

Това е розовият сън на Ципрас“, каза той в студиото на Нова тв.

Банкерът нарече още гръцките премиер и финансов министър Алексис Ципрас и Янис Варуфакис „едни доста безотговорни хора“, които си мислели, че могат да изнудват Европа.

Според Хампарцумян няма никакъв риск за българските банки с гръцки капитал – това са ОББ, „Пиреус“, „Пощенска“ и „Алфа“.

Това са български банки с гръцки капитал. Те са регулирани по нашите правила, ликвидни са и са самостоятелни и не зависят от Гърция“.

Банкерът добави още, че размерът на българската банкова система не е достатъчен, за да покрие гръцкия проблем.

Не може никой в Атина да реши да изтегля пари, но и те няма да стигнат“.

Банките в Гърция днес били собственост на Европейската централна банка - „тя им е дала близо 90 милиарда евро, които в случай на фалит ще струват доста по-малко“.

В бъдеще там ще видим национализация, консолидация и продажби“, прогнозира Хампарцумян.

Той предложи България да си постави като национална цел да влезе в еврозоната и в европейския банков съюз.

Не може да бъдеш полубременна. Или сме пълноправен член на ЕС, или сме някакво животно ни риба, ни рак и не знаем къде сме“.

Хампарцумян призова, ако някой е против това, да бъде проведен референдум. „Може някой да гласува за други съюзи, азиатски, тихоокеански, може някой да иска към Ислямска държава да отидем“.

Шефът на „Булбанк“ не прогнозира каквото и да било отражение върху българския лев, ако Гърция въведе нова валута.

Те могат да си нарисуват всякаква валута, и биткойни може да си въведат, но те ще се регулират спрямо еврото и може да се сринат“.